RECENZIJA Saša Jakšić, Ovisna o čitanju

Jučer je bila nedjelja i ja sam se zaista nadala opuštenom danu pored bazena. Ono, popodne ću malo čitati, malo se sunčati, pijuckati kavicu, opustiti se uz dobru knjigu. A kad ono friška figa! Mislim, što se tiče opuštanja. Pa, sama sam si kriva, jer tko se opušta uz napeti krimić/triler? Ja ne! ?
Uglavnom, vodu u bazenu nisam ni probala, kava mi se ohladila, a zalazak sunca me podsjetio da je lagano već i vrijeme za večeru, ajde srećom sam se debelo namazala kremom za sunčanje, pa nisam totalno izgorila – jer nije bilo šanse da se odvojim od ove knjige, dok ne dođem do kraja, toliko je dobra!
Morat ću prestati govoriti da su mi ljubići omiljeni žanr, jer neizmjerno sam uživala u ovom krimiću/trileru – neizmjerno. Neobično je napisana, iz perspektive dvije godine 2017. kada se dogodio nestanak devetaestogodišnje Tallulah i njenog dečka Zacha, i iz perspektive 2018. godine kada se u to mjesto doseljava mlada i nadobudna autorica detektivskih romana, kojoj netko očito podmeće ‘putokaze’ koji bi ju trebali dovesti do rješavanja ovog misterioznog slučaj, koji ni nakon godinu dana nije riješen.
Tallulah je od svoje 14 godine hodala sa Zachom, i kada je bila pred maturom ostala je trudna, a Zach se uspaničio i stavio ju. Par mjeseci nakon što je rodila, kad ju je vidio sa njihovim sinom, zaljubljuje se u tu bebu, i moli ju da ga primi nazad, te da pokušaju biti obitelj i malo po malo doseljava se kod njene majke u kuću, gdje je ispočetka naizgled sve divno i krasno – Zach obožava sina, a prema Tallulah se odnosi kao prema ljubavi svog života – barem pred njenom majkom. No Tallulah malo po malo počinje primjećivati zakove za uzbunu u Zachovom ponašanju, no nema se kome obratiti za pomoć ili savjet, sve dok se ne spetlja s karizmatičnom ali problematičnom Scarlet, studenticom umjetnosti, bogatom i popularnom curom, radi koje čak počinje preispitivati i svoju seksualnost. Zbunjena je, rastrzana između obaveza na faksu, majčinskih osjećaja prema sinu, zbunjujućeg odnosa sa Zachom, i skrivajući sve to od svoje majke i brata – Tallulah je zaista u groznoj situaciji iz koje ne vidi izlaz. Scarlett ju nagovara da ostavi Zacha i da njih dvije budu par, Zach želi da se odsele i kupe stan, njena majka ju nagovara da završi fakultet kako bi imala bolju budućnost, i svakim danom pritisak je sve veći veći, a Tallulah nije zapravo do kraja iskrena s nikime. A onda se jedne noći ona i Zach ne vrate kući iz romantičnog izlaska, na kojem je Zach planirao zaprositi Tallulah. Navodno su zajedno sa Scarlettinim društvom završili kod nje na partiju pored bazena, ali svi kažu da su njih dvoje nazvali taksi i otšli kući. Zachovi roditelji misle da su pobjegli zajedno jer su mladi i zaljubljeni i imati jednogodišnje dijete im je bilo previše, no majka od Tallulah, koja je zapela sa djetetom/unukom zna da njena kćer nikada ne bi ostavila svog sina, jer ga previše voli. Policija nema tragova, istraga se ne miče s mjesta, i Zach i Tallulah kao da su u zemlju propali, a onda godinu dana kasnije, klupko se počinje odmotavati i malo po malo bizarne i strašne informacije počinju izlaziti na vidjelo.
Sumnjivaca kao u priči, a priči nema kraja, radnja zapetljana i napeta a tragovi dolaze kao na kapaljku, psihološki strašno zanimljivo za proučavati sve likove, od prvog do zadnjeg – zaista vrhunski napeta knjiga. Uopće mi je nije žao što sam propustila kupanje, jer ovo je bila prava poslastica, vjerujete mi! Istina, možda se nisam opustila, ali zaboravila sam na sve oko sebe, ali doslovno, toliko sam se udubila u priču, toliko me autorica uvukla u radnju.
Sve preporuke, ljubitelji žanra će padati u trans zbog ove knjige! ;D

 

Izvor: Ovisna o čitanju

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.