RECENZIJA Saša Jakšić, Ovisna o čitanju

Ova mi je knjiga bila toliko odlična na toliko razina, da ne znam odakle da krenem s pohvalama. Iskreno, opet nisam čitala sinopsis pa sam očekivala nekakav odličan triler, što ova knjiga u neku ruku i je, no za mene je ona bila puno više od toga, pa ju ne bih mogla svrstati samo u taj jedan žanr. Toliko je slojevita i duboka, zadire u toliko tema i područja života, da mislim da bi je trebali pročitati svi, a ne samo ljubitelji krimića i/ili trilera.
Ova je neobična priča ispričana iz perspektive više likova, od kojih su glavne četiri prijateljice koje redovno idu na zajednička putovanja, a destinaciju svaki put bira jedna od njih, dok druge nemaju pravo prigovarati. Ovaj put to je Norveška, a izazov koji će biti postavljen pred njima je uspon na jednu planinu, što ni jedna od njih četiri nikada nije napravila. Na ovakvo putovanje nikada nisu išle i za sve njih će ovo biti velika životna prekretnica, a jedna će na žalost i izgubiti život na toj planini, što je i najavljeno u samom uvodu, no uopće nema naznaka sve dok se to ne dogodi, koja od njih četiri bi to mogla biti.
Četiri karakterno i fizički posve različite žene, koje imaju i različite životne prilike od kojih svaka na svoj način donekle i bježi tijekom ovog putovanja, ali se istovremeno mora i suočiti s njima, te priznati i sebi ali i drugima što se događa – sve će četiri doći do fantastičnih spoznaja na tom putovanju, a saznat će i mnogo toga, kako svaka od njih o sebi, tako i jedna o drugoj, a neće sve te spoznaje biti lijepe i ugodne.
Da priča bude zanimljivija i napetija, već prvu večer po dolasku u planinarski dom saznaju da jedna od njih nalikuje na nestalu planinarku Karin, koja je prije godinu dana bila na istom usponu koje će i naše četiri glavne protagonistice pokušati, ali se s njega nikada nije vratila. A one su sada upozorene ne samo na surovost divlje prirode i promjenjivost vremenskih prilika na tom području, već i na to da na ondje ima nešto mistično, natprirodno, ne ovozemaljski.
Knjiga je prepuna obrata, nevjerojatno drži pažnju čitatelja, te se ne može predvidjeti u kojem će smjeru priča krenuti ni u jednom trenutku. Unatoč tome što su brojni, svi su likovi psihološki vrlo pažljivo i genijalno kreirani, a onda i prikazani, tako da malo po malo ulazimo u njihove misli, pozadine, sadašnjost, i osjećaje, te s guštom pratimo kako divljina izvlači iz njih na površinu sasvim nešto neočekivano, kako za njih, tako i za nas koji čitamo ovaj roman.
Ovo je priča o nevjerojatnom prijateljstvu, koje uspijeva opstati ulaganjem golemog truda te četiri žene, od kojih se svaka nosi sa svojim problemima onako kako najbolje zna i umije, no izgleda da su zaista trebale biti bačene u tu divljinu kako bi naučile zapravo se oslanjati jedna na drugu. Priča je to i o vezama, brakovima, obiteljima, ljubavima – ima tu zaista svega. Ono najvažnije je možda ovo – navodi vas da se zapitate što biste vi učinili na mjestu svakog protagonista ove priče, jer iako su neke odluke koje donose očito loše, autorica ih je tako maestralno unijela u priču da jednostavno povjerujete da drugačije nije ni moglo biti, te suosjećate čak i s onim likovima koji će se na kraju priče pokazati kao negativci.
Uistinu jedinstvena priča, neizmjerno sam uživala čitajući je; bilo je nemoguće odvojiti se od ove knjige jednom kada sam je uzela u ruke, jer mi je bila drugačija, osebujna, osvježavajuća, a istovremeno napeta, emotivna, slojevita i duboka – sadrži dakle sve što ja kod knjiga obožavam, te ovu s guštom svrstavam u štiva kojima ću se rado vraćati s vremena na vrijeme.
Od mene sve najtoplije preporuke – ova knjiga je jednostavno „must have“!

 

Izvor: Ovisna o čitanju

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.