RECENZIJA Saša Jakšić, Ovisna o čitanju

Ova me je knjiga dotaknula na više razina. Podsjetila me je na sve moje osobne razgovore s ljudima koji su promijenili moj život, koji su mi ukazali na moje pogreške, te koji su od mene načinili bolju osobu. Voljela bih da sam bila tako kreativna i maštovita pa zapisivala sve te razgovore, ili sve te dojmove nakon tih razgovora, jer zaista se od toga može načiniti jedna lijepa, pozitivna, te nadasve poučna knjiga, što je ova autorica i dokazala.

Istina, ja možda nisam razgovarala pred kamerama sa svjetski poznatim osobama iz raznih sfera djelovanja, no uvjerila sam se i sama da smo svi samo ljudi, koji u sebi nose i vrline i mane, te da se nečija veličina ne krije iza imena i prezimena (ili pseudonima), već u veličini nečije duše i srca. A što je veće i poznatije ime (ili pseudonim), ne žalost ne znači nužno i da su srce i duša te osobe jednako tako veliki. Tužno ali istinito, u mom se slučaju to često pokazalo upravo kao suprotno.

Neupitno je da na nas utječu susreti i odnosi s drugim ljudima, naravno, u mjeri u kojoj im mi to sami dozvolimo. Ponekad nismo spremni čuti poruke koje nam neki pokušavaju prenijeti, ponekad one sjednu na svoje mjesto tek kasnije, onda kada je pravi trenutak za njih u našem životu. No, ja sam oduvijek bila uvjerena da sve ljude srećemo s razlogom, bio nam on očit ili ne, a ova je knjiga samo potvrdila to moje uvjerenje. Vjerojatno ste već negdje na internetu pročitali onu floskulu: some people come in your life as blessings, some as a lessons (neki ljudi uđu u vaš život kao blagoslovi, a neki kao lekcije) – ja sam duboko uvjerena u istinitost te tvrdnje, a autorica ovom knjigom to itekako podupire.  Ponekad su ove lekcije nužne, i koliko god bile mučne ili teške, uvijek nas u konačnici ojačaju.

Posebno zanimljiva su mi bila poglavlja o poremećajima osobnosti, te osobama koje su nas naučile što uopće taj termin znači. U ovoj sam knjizi prvi put susrela i neke termine koji mi do sada nisu bili poznati, pa ću iskreno priznati da sam gotovo sve slične takve osobe trpala u koš s naljepnicom „narcisi“, dok sada shvaćam da ispod tog kišobrana postoji šira lepeza pojmova i poremećaja. A i onih koji su samo „granični“ slučajevi, no nikako manje opasni po naše psihičko zdravlje i mentalno blagostanje. Ipak, i te su me osobe naučile mnogim vrijednim lekcijama kroz život, pa iako ih ponajprije najviše žalim, isto sam im tako i zahvalna što su me prosvijetlile svojim utjecajem.

Dakako, najradije se sjećamo osoba koje su nam promijenila život na bolje, i njima bi u svačijoj knjizi života trebalo posvetiti najviše poglavlja, što ova autorica naravno i čini. Knjiga je nešto nekonvencionalno, kao i ona sama, a mene je upravo to i oduševilo. Neočekivano mi je genijalna, i zaista me je duboko protresla, te navela na promišljanja i preispitivanja nekih odluka s kojima se ovih dana bavim. Široki spektar osoba i njihovih osobnosti, uvjerenja, razmišljanja i citata koje autorica navodi i opisuje zaista čine ovu knjigu nevjerojatno zanimljivim štivom koje se jako lako i brzo čita, te knjiga u kratkom roku postaje štivo vrlo blisko i drago čitatelju, a ostaje i kao jedna od onih koje se neće nikada zaboraviti nakon odlaganja na policu. Knjiga obrađuje mnoge svakodnevne teme: ljubav, zahvalnost, roditeljstvo, prijateljstvo, emocije, uspone i padove, posao, zdravlje – sve ono čega smo i sami svjesni, no o čemu možda nismo tako duboko promišljali prije čitanja ovih neobičnih poglavlja.

Za kraj ću samo napisati da je došla u moj život u savršenom trenutku, što također iskreno vjerujem da se događa – ne samo ljudi, već i knjige dolaze k nama baš onda kad ih trebamo. Sve moje najtoplije preporuke, fantastično štivo, koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

 

Izvor: Ovisna o čitanju

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.