RECENZIJA Saša Jakšić, Ovisna o čitanju

Nije tajna da sam ja oduševljena ovim serijalom, te da sam svesrdno hvalila oba prva nastavka, koja sam oba progutala u jednom dahu kada sam ih počela čitati. Ništa drugačije nije bilo ni s ovim, trećim, pa ovdje očekujte opet samo hvalospjeve. Što reći, a da se ne ponavljam? Julia Quinn je neupitno kraljica ljubavnih romana, te suvereno vlada žanrom povijesnih romansi, kojima je već nebrojeno puta dokazala svoj talent. No meni se čini da sa svakim novim ode korak dalje, zbog čega joj se jednostavno morate diviti. Kada iza sebe imate napisan toliki broj priča, sigurno nije lako postići da svaka iduća bude još originalnija, bolja, uzbudljivija i emotivnija, no njoj to uspijeva.
Ova priča počinje vrlo dramatično – Poppy Bridgerton je u posjeti svojoj prijateljici Elizabeth na obali Dorseta, gdje se odmara od svoje druge londonske sezone, koja nije polučila željeni uspjeh: pronaći odgovarajućeg supruga. Poppy je inteligentna mlada žena, prirodno znatiželjna i smiona, te su joj svi dosadašnji udvarači bili dosadni i nezanimljivi, a smatrala je da je za brak iznimno važno barem moći voditi poticajne razgovore sa svojim suprugom. Nije se zanosila idejom da će se udati iz ljubavi, no očekivala je više od onoga što su joj muškarci iz visokog londonskog društva pokazati u te dvije sezone. Pustolovka u njoj jedan dan u šetnji obalom navede ju da istraži špilju koju je sasvim slučajno našla, no u tome je uhvate dvojica gusara, pa u strahu da oda njihovo skrovište tajnovitih sanduka koje je pronašla, povedu je sa sobom na svoj brod, prepuštajući odluku o njezinoj sudbini svom kapetanu Andrewu Jamesu. Koji je ujedno i Rokesby, što naravno oteta Poppy ne zna, jer se nekim čudom nikada prije nisu sreli, unatoč činjenici da su im obitelji bile blisko povezane.
S obzirom na to da on obavlja tajni posao za Krunu, od ključne je važnosti da ama baš nitko ne sazna za skrovito mjesto koje je Poppy otkrila, te se odlučuje zatočiti je na svom brodu ‘Infinity’ iduća dva tjedna, a o posljedicama tog svog čina razmišljat će kasnije. Poppy, koja je oduvijek htjela putovati i doživjeti nekakvu pustolovinu, odjednom se nađe na putu za Portugal, u kabini muškarca koji je očito aristokrat ali to prikriva, iznimno zgodan ali i bistar, a ujedno i veliki džentlmen. Naravno da će se zaljubiti u njega s vremenom, kao i on u nju, no dok toga ne postanu svjesni, mi kao čitatelji ćemo uživati u njihovim britkim prepirkama, laganom i lepršavom humoru u njihovim dijalozima, bolno sporom razvijanju dubokih osjećaja među njima, te uzbudljivim i neočekivanim prekretima koji će ih na koncu naravno dovesti do sretnog kraja.
Ono što mi se je najviše svidjelo ovdje je posve nesvakidašnje i u potpunosti neočekivano mjesto radnje – gusarski brod. Naučila sam razliku između gusara i pirata, te sam zaista uživala u tom kratkom putovanju, vjerojatno i više od Poppy. Zato je nedostatno reći da sam oduševljena ovom pričom, te da je toplo preporučujem svim zaljubljenicima u povijesne romanse, jer nema tih izraza kojima bih opisala koliko sam zaista guštala čitajući ovaj roman.
Vrhunski, očaravajuće, napeto, uzbudljivo, jedinstveno, prekrasno, romantično – birajte!

 

Izvor: Ovisna o čitanju

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.