RECENZIJA Saša Jakšić, Ovisna o čitanju

Meni je ova knjiga bila odlična. O-D-L-I-Č-N-A.
Stvarno nisam očekivala da će mi se toliko svidjeti, nakon komentara koje sam pročitala na nju, ali je. Uživala sam od prvog do zadnjeg slova, ali onako baš-baš uživala. Bila mi je napeta, ali ne pretjerano da me naživcira ili mi stvara nervozu u stomaku kao neki trileri, nego napeta u smislu da me vukla da čitam dalje, i otkrivam sa svakom stranicom novi detalj priče. Ili slučaja – jer priča počinje nestankom Joy Delaney, i kroz cijelu knjigu se priča i zapetljava i raspetljava, ali sve je neopisivo neizvjesno do samog kraja, a kraj totalno šokantan, neobičan, i nadasve neočekivan.
Joy je bivša teniska zvijezda, u braku skoro pedeset godina, ima četvero djece, u mirovini je, i nekako je pogubljena i zbunjena. Ona i njen suprug, također bivša teniska zvijezda ne snalaze se baš u svojoj novoj svakodnevnici, jer nedavno su prodali školu tenisa koju su vodili skupa, i sad bi trebali uživati u plodovima svog dugogodišnjg rada, putovati, odmarati se – živjeti jednim lijepim umirovljeničkim smirenim životom, ali Joy to nije dovoljno. Pomalo sada već zamjera neke stvari svom suprugu, pa i djeci koja se nisu poženila i poudavala i podarila im unuke koji bi ju sigurno zabavili pod stare dane, jer ona jednostavno nije navikla na monotoniju i jednoličnost kojom je odjednom okružena. No vijest da se njihov bivši učenik, također teniska zvijezda Harry Haddad vraća u velikom stilu nekako ih sve potrese. I onda Joy nestane. Poslala je djeci zbunjujuću poruku, ali oni su sigurni da ju je tipkala bez naočala, i da to nije ono što je htjela reći, no poruka sadrži riječi – bit ću nedostupna, pa nisu sigurni trebaju li se zabrinjavati, prijaviti njen nestanak policiji, ili samo čekati da se ona vrati. Jer djeca nekako opravdavaju taj njen nestanak, s obzirom na to da je u prošlosti tata bio taj koji je imao takve ‘izlete’. Kad bi bio pod najvećim stresom ili kada bi se posvađali, on bi se samo pokupio i nestao na par dana, a onda se vratio kao da se ništa nije dogodilo i sve bi nastavilo teći glatko dalje, pa su se djeca znala pitati – zašto ona to trpi, i kad će biti njen red da si uzme predah ili pauzu – jer bila je voditeljica škole tenisa, poduzetnica, poslovna žena, sportašica, supruga i majka, što nije bilo ni malo lako balansirati sve te godine. No, oduvijek su smatrali da im roditelji imaju odličan brak, koji bi trebao biti primjer drugima, no sada kada je Joy nestala počinju isplivavati neki detalji za koje nitko nije znao. To jutro su se posvađali. U dvorištu njihove kuće nađena je zakopana majica prepuna Joyine krvi. Pronađen je njen bicikl odbačen nemarno pored ceste, a pored njega rasute jabuke. Joy nije ponijela sa sobom mobitel, što je nevjerojatno ako je otišla svojom voljom. Plus, tu je Savannah – djevojka koja se prije godinu dana pojavila na njihovom pragu na kraju večeri, poderana, prljava, krvava i psihički slomljena, tvrdeći da je nasumično izabrala njihovu kuću dok je bježala od nasilnog dečka, i koju su Joy i Stan prihvatili kao svoju kćer, te je ona neko vrijeme živjela kod njih – dok se malo ne snađe, mislili su. Ni četvero djece nisu baš bez putra na glavi, svatko od njih ima neke svoje probleme, a tu su i njihovi bivši/sadašnji partneri – a svatko od njih ima neku svoju verziju i viđenje nestale Joy, i svatko od njih otkriva istražiteljima neki novi detalj koji slučaj samo još više komplicira. Ali najveći osumnjičenik je naravno suprug, na kojeg čak pada i sumnja da je imao aferu sa nesretnom Savannah…
Ogromna i debela knjiga, koja se teško drži u rukama, ali se čita jako brzo. Mislila sam da će mi trebati par dana da ju savladam, ali zapravo jednom kada krenete toliko je zanimljiva da ju ne možete ispustiti iz ruku. Oduševilo me vraćanje u prošlost pa natrag u sadašnjost, i zapetljavanje priče sa svakim novim poglavljem, te psihološka razrada svih glavnih likova – autorica si je zaista dala truda oko svakog od njih, pa mi je na kraju 520. stranica bilo malo i nekako mi je bilo žao što je priča već gotova, jer mogla sam čitati još. Prije ove, čitala sam na engleskom njenu The Husband’s Secret, koja me je isto tako bila oduševila, ali ova mi je daleko, daleko bolja. Definitivno bih ju čitala ponovo, i to više puta, jer uz nju sam zaboravila na sve svoje obaveze i probleme,i baš me uvukla u sebe i opustila dok sam čitala.
I sad sam u problemima, jer sada želim imati sve knjige ove autorice…

 

Izvor: Ovisna o čitanju

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.