RECENZIJA Saša Jakšić, Ovisna o čitanju

Meni se ova knjiga strašno svidjela! Da, svjesna sam da to nije ljubić, ali prefora je, vjerujte mi na riječ! Držala mi je pažnju od početka do kraja, i pročitala sam ju u jednom danu – lagana je, jako mi je bila zabavna, na trenutke smiješna, ali opet u nekim drugim trenutcima i poprilično emotivna – odličan spoj zabave ali i ozbiljnih tema…
Autor knjige je i sam radio kao osobni pomoćnik jednoj poznatoj američkoj glumici, pa je knjiga inspirirana tim njegovim iskustvima, iako se odmah na početku kune da su likovi i događaji koje on ovdje opisuje izmišljeni (njegova glumica nije zaista Tom Cruiseu poslala dildo za rođendan, iako ima sudsku zabranu prilaženja dotičnom, primjerice). Spominju se stvarna imena Hollywooda, ali samo kao ‘začin’ radnji knjige, njegova je glavna junakinja u potpunosti izmišljen lik, kaže autor, iako kada pročitate knjigu, teško da ćete povjerovati da u njoj nema barem malo istine, i da neke stvari koje opisuje nisu pomalo prestvarne i realno moguće (okej, čisto sumnjam da je glumica za koju je on radio zaista davala poduke Jamie Lee Curtis iz oralnog seksa)…
Znači, ako ste se ikada pitali kako je raditi kao osobni pomoćnik nekoj zvijezdi u Hollywoodu, ovo je knjiga za vas. Ja sam očekivala nešto u stilu ‘Vrag nosi Pradu’, ali knjiga nije uopće na tu foru – zapravo me jako ugodno iznenadila. Charlie, koji nam priča ovu neobičnu priču, je nesigurni i nesretni mladić, koji trune u noćnoj smjeni vijesti, i uopće nema društveni niti ljubavni život. On je gej, i njegove nesigurnosti potječu još od trauma iz djetinjstva – majka mu je rano preminula, a otac ga je verbalno i psihički zlostavljao sve dok se Charlie nije odselio od njega. Kada od poznanika saznaje da Kathi, filmska ikona, najpoznatija po ulozi svećenice u jednom SF hitu, koju je Charlie kao dijete obožavao, traži osobnog pomoćnika – on odmah skoči na tu priliku, i spreman je napraviti sve, kako bi dobio taj posao. U tom poslu vidi spas za sebe, novu nadu, novi početak, i prije svega, novog sebe. No, vrlo brzo će shvatiti da nema pojma što treba raditi s Kathi. Nije dobio nikakve upute, ne zna kako treba biti osobni pomoćnik jer mu sama Kathi nije uopće rekla koja su njegova zaduženja, a uz to sve šašava, nepredvidljiva i pomalo ekscentrična Kathi mu ni malo ne olakšava život, pa ga u početku sve zbunjuje i u paničnom je strahu da će dobiti otkaz, da neće zadovoljiti njene neke nedokučive standarde. No srećom, Charlie se upoznaje sa drugim pomoćnicima slavnih, pa ga oni donekle upute u to koji su njegovi zadatci i koji je uopće smisao njegovog posla, i za njega počinje avantura života. Charlie, koji je rano izgubio majku, s vremenom počinje shvaćati da u Kathi vidi majčinsku figuru, i da se počeo emotivno vezati za nju, pa ga duboko pogodi kada shvati da on njoj ne znači jednako kao ona njemu, bez obzira na to što je proživio s njom neke vrlo intimne trenutke – Kathi je bipolarna, a uz to je i ovisnica, a Charlie će tek kasnije shvatiti da neka njena ponašanja nisu imala veze sa lijekovima za koje je on bio zadužen da joj daje, već da je pod njegovom ‘prismotrom’ ipak uspijevala nabavljati i neke svoje. U tom trenutku Charlie mora donijeti odluku – hoće li konačno preuzeti kontrolu nad svojim životom, i hoće li konačno staviti sebe na prvo mjesto, ili će postati ‘doživotnjak’ – netko tko cijeli život igra sporednu ulogu u tuđoj priči?
Divna knjiga, priča o samospoznaji i sazrijevanju, prepuna humoristično prikazanih crtica iz izmišljenog života jedne zvijezde koja već pomalo blijedi, koje tu priču ne čine preozbiljnom ili predramatičnom, već nekako veselom i laganom, napisana takvim jednostavnim i meni nekako iskrenim i otvorenim stilom – mene je Charlie kao lik baš obuzeo i oduševio.
Knjigu definitivno preporučujem, priča je nesvakidašnja i netipična, i meni neočekivano lijepa.

 

Izvor: Ovisna o čitanju

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.