RECENZIJA Saša Jakšić, Ovisna o čitanju

Započinjem godišnji odmor ovom ljepoticom; nisam na moru, ali imam plažu, pijesak, sunce i rijeku, hrpetinu odličnih knjiga, i kreće opuštanje na najjače.
Vjerujem da vas kao i mene kod ove knjige privukla i prekrasna naslovnica, ali i osebujna tematika knjige, isto kao što vjerujem da vjerojatno svi već znate likove ove knjige, ili se barem za njih čuli, ako ne i čitali o njima.
No ova je autorica napravila nešto zaista posebno. Otišla je ne korak dalje, već je hrabro istupila u ime ovih likova, i dala im karakter i glas. Ispričala kako su se one osjećale kao pijuni u rukama ovih ‘junaka’ i bogova, o čemu su razmišljale, dok je o njihovim sudbinama odlučivao netko drugi, a ne one same….
Arijadna, kćer Minosa i Pasifaje, glavna je junakinja ove knjige, uz svoju sestru Fedru, i pratimo njihovo djetinjstvo na Kreti, prepuno napetih i zanimljivih priča, koje nam Arijadna priča iz svoje perspektive. Oduševljava me kao djevojčica, koja se uz svoju nesretnu majku brine za svog brata Asteriona, kasnije prozvanog Minotaur, kada je svima bilo jasno da on ne može biti empatično i normalno biće, oduševljava me kao mlada žena koja se hrabro suprotstavlja svom hladnom i bezosjećajnom ocu Minosu, kako bi spasila Tezeja, u kojeg se zaljubila zbog njegove hrabrosti i časti koju je pokazao javljajući se dobrovoljno kao jedan od 14 žrtvenika iz Atene koji se svake godine prinose Minotauru, divim joj se i u trenutcima najvećeg očaja kada shvati da je samo zavedena, iskorištena i odbačena…
No, ono što po mom mišljenju čini ovu knjigu vrhunski suvremenom jer provlačenje položaja žena, koje su valjda od pamtivijeka pa sve do danas osuđene da ispaštaju za grijehe svojih očeva, braće, muževa. Pasifaja, Arijadnina majka je okrutno kažnjena od strane bogova zbog svog supruga Minosa, odnosno, bogovi su htjeli kazniti njega tako što su u njoj kreirali nesavladivu žudnju za bikom, želeći tako Minosu ‘nabiti rogove’, a zapravo je Pasifaja patila i zbog te žudnje, a i zbog užasno teške trudnoće, te prestrašno bolnog poroda bića koje je voljela samo ona kao majka i Arijadna kao sestra. Pasifaja, koja je prije toga sjajila kao sunce, više nikada nije bila ista. Arijadna je također kažnjena radi svog oca, koji je uporno zahtjevao da se Atenjani žrtvuju, pa je tako upoznala Tezeja, i povjerovala svemu što joj je rekao, pa je zbog ljubavi prema njemu izdala svog oca i svoj narod, a Tezej ju je ostavio samu na jednom otoku na putu za Atenu, s malo hrane i vode, jedva za par dana….no kako to obično s muškarcima biva, Tezej se kasnije ni manje ne više odlučio oženiti njenu sestru Fedru, slagavši joj da je Arijadna umrla, jer su joj bogovi poslali za kaznu zmiju koja ju je usmrtila. Muškarci! Uh! ?
Da vam ne kvarim doživljaj, stajem ovdje, jer knjiga je strašno napeta i zanimljiva. Vraća me u studentske dane kada sam imala kao predmet ‘Grčku mitologiju’, koju sam tada obožavala, i baš me veseli što se netko danas ovako hrabro upustio u pisanje o tome, iz perpektive tih likova.
Meni je odlična, oduševljena sam njome, pa ako volite mitologiju, priče o bogovima i njihovim interakcijama s običnim smrtnicima koje su kao posljedice imale kojekakva čudesa, onda je ovo definitivno knjiga za vas! No čak i ako se do sada niste sreli sa osim životopisnim likovima, kroz ovu ćete ih knjigu sve jako dobro upoznati! Nadam se da će nam ova autorica nakon ove knjige ponuditi još nešto u ovom stilu, jer ovo je zaista vrh! 

 

Izvor: Ovisna o čitanju

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.