RECENZIJA Sanja Margeta, Čitajmo

Kada je izašao Gregov dnevnik, Greg Heffley nam je izričito i nedvosmisleno naglasio da on zapravo piše kronike, a ne dnevnik.

“Prije svega, da nešto raščistimo: ovo su KRONIKE, a ne dnevnik.
Znam što piše na koricama, ali kad mi je mama išla ovo kupiti, IZRIČITO sam joj rekao da mi ne kupi nešto na čemu piše “dnevnik”.
Super!

I još nešto želim raščistiti, a to je da je to bila MAMINA ideja, a ne moja.
Ali luda je ako misli da ću ja tu zapisivati svoje “osjećaje” i takve stvari.
Zato ne očekujte da ću stalno pisati “Dragi dnevniče” ovo, “Dragi dnevniče” ono.

Radi se o vrlo duhovitom, dinamičnom, zabavnom i planetarno popularnom serijalu Jeffa Kinneya. Govori nam o svakodnevnim događajima dječaka Grega Heffleyja koji s obitelji živi U SAD-u. Sve knjige iz serijala su napisane u prvom licu, u formi dnevnika. Od prvog izdanja do danas serijal je prodan u više od 250 milijuna primjeraka i preveden na 65 jezika, što ga čini jednim od najpopularnijih književnih serijala na svijetu.

Kugla za rušenje četrnaesti je nastavak urnebesnih dogodovština Grega Heffleyja. On nam je toliko blizak, kao da je prijatelj iz susjedstva jer se u njegovim razmišljanjima i postupcima može prepoznati većina školske djece.

Grega Heffleyja i njegovu obitelji očekuju velike promjene.  Odlučili su proširiti kuću, a dnevnik započinje tako što Greg posprema svoj ormar i u njemu nailazi na mnoge zanimljive i već zaboravljene stvari. Razvrstava ih na tri hrpe: zadržati – darovati – baciti, a u jednom trenutku odluči organizirati i dvorišnu rasprodaju.

Vrlo temeljito Greg opisuje obiteljske događaje i sve aktivnosti u koje je i sam uključen. Često opisuje i svoja sjećanja iz djetinjstva, povezujući ih s aktualnim događajima. Nama je najupečatljivije i najzabavnije njegovo sjećanje na slikovnice o Kruni Kljunašu. Doživljaju priče odlično pridonose ilustracije, zapravo crteži koji događajima daju dodatnu komičnu notu.

Iznenadna smrt tete Rebe i njen pogreb cijelu priču oko uređenja i proširenja obiteljske kuće odvodi u drugom smjeru. Obitelj je kasnila na pogreb, ali kao da to nije bilo dovoljno, kad su stigli, stigli su na pogreb pogrešne osobe. Greg, naravno o svemu tome ima svoje mišljenje.

Uglavnom, ispostavilo se da preuređenje kuće nije baš mačji kašalj uz opasne kukce, strašne fuge, zidove koji se ruše i kadu na trijemu. Veliki su to, a ponekad i vrlo opasni građevinski zahvati. Budući da su naslijedili novac od preminule tete Rebe, odlučili su kupiti novu kuću, nakon što prodaju ovu staru, ali ni to baš nije išlo glatko. Greg je zaključio da je to zato što su otišli na krivi pogreb i da je teta Reba sve to s neba nekako vidjela pa je zaključio u svom stilu:

“Vjerojatno postoji neka POUKA koju bih mogao izvući iz cijelog ovog iskustva, kao “budi sretan onim što imaš” ili “kod kuće je najljepše” ili nešto slično. No to su samo stare otrcane gluposti kojima pune knjige za djecu.

Stoga, evo lekcije koju sam JA iz svega ovoga naučio: nikad ne kasni starim gospođama na pogreb, jer će se pobrinuti da to skupo PLATIŠ.”

Jeff Kinney se poigrava i fontom pa su nasumično odabrane riječi otisnute velikim tiskanim slovima. Zabavna i lako čitljiva bit će prava poslastica školarcima. Greg je dinamičan, komičan i brz. Mladi brzo misle i vješto svoje misli pletu u dobar oblik baš poput Grega i baš zato je blizak i prepoznatljiv lik s koji se vrlo lako identificirati.

Gregov dnevnik najprije se 2004. godine pojavio kao e-knjiga. Odmah je postao popularan i čitan s pregledima od oko 20 milijuna puta i čitatelji su htjeli tiskanu inačicu. Dobili su je u travnju 2007. kada je izdana prva knjiga iz serijala. Kod nas ih je do sada izašlo 14 i sve ih možete potražiti u nakladi Mozaik knjige.

Vrijedi još spomenuti da je radnja ovih dnevnika vrlo filmična pa su po nekima od njih snimljeni i filmovi. Jednako odlični pružaju zabavu cijeloj obitelji.

 

Izvor: Čitajmo

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.