RECENZIJA Sanja Margeta, Čitajmo

U zimskim večerima kada se vjetar glasno vrti pod prozorima i kada noć brzo zamijeni dan ima li ljepše nego otvoriti škrinju dobrih bajki? Kada život pokaže oštre zube i kada šiba po nama svojim potresima, virusima, samoćama, tugama, strahovima, ima li ljekovitijeg štiva od bajke? Nema.

Ono što nikada ne prerastemo je bajka. Ono gdje ćemo uvijek naći odgovor i put za spoznavanje sebe i svijeta je opet bajka. O njihovom značaju za dječji razvoj napisane su brojne knjige i studije, a psihologija bajke nas uči koliko su nam upravo bajke važne i potrebne u životu. Koliko je predivnih mogućnosti koje mašta može dosegnuti kada priča počne: “Bila jednom jedna…”

Knjiga Zlatne Andersenove bajke okuplja 37 najpoznatijih bajki ovog vrhunskog i genijalnog pisca. Prostiru se na stranicama velikog formate nježne boje vanilije, a oslikane su ilustracijama brojnih slovenskih ilustratora. Njegove bajke nas daruju ljepotom već više od 170 godina.

S osjećajem za lijepo i dobro te s blagom ironijom prema životu njegove bajke nam pomažu razumjeti svijet i nimalo na to ne utječe činjenica da su se potpuno promijenili uvjeti života, obitelji, rada, učenja i socijalni odnosi. Njegove bajke nisu izmišljeni snovi nego je to prepričana stvarnost. U tome je njihova trajna vrijednost. Njegovi likovi – bila to kraljevna, stara ulična svjetiljka, pastir ili puž su potpuno psihološki dovršeni. U njihovom ponašanju i međusobnim zapletima nema ni jedne omaške nego se događa, kao i u životu, ono što se mora dogoditi. I zato ne završavaju sve sretno. Djevojčica sa šibicama umire, u Sjeni kopija ubija original, Mala sirena ne ostaje s princem, a zbog nepopravljivih pogrešaka i Rajski vrt zauvijek nestaje. Da bi se bajku moglo doživljavati kao svoju vlastitu sudbinu, ona mora biti majstorski napisana i njene metafore prepoznate.

Složit ćete se da smo svi mi, u jednom trenutku odrastanja ili života, osjećali samoću ružnog pačeta /zbog neke značajne ili još bolje beznačajne razlike/. Jesmo li u najvažnijem trenutku ostali bez glasa i progutali ono što je trebalo reći i napraviti poput Male sirene? Rastemo li cvjetajući poput ruže ostavljajući trag i darujući ljepotu ili poput puža čekamo da život prođe i ogorčeni pljucamo na njega jer nam ništa ne daje. Jesu li vam kao Palčici razni kukci govorili da se ne uklapate baš najbolje, niste baš lijepi ni normalni? Zar vas nisu provjeravali raznim grašcima da biste vi nakon toga pokazali svu svoju vrijednost i ljepotu? Jesu. Znam da jesu. Svi mi prođemo mračne šume, zle vještice, rijetki od nas naiđu i na dobre :). Upoznamo i maćehe i zle sestre i prosjake i prinčeve. Svi mi krticama i žabama dajemo prostora u životu i ipak na krilima izliječene dobrote odletimo gdje nam je mjesto.

Andersenove bajke svojim produbljenim psihološkim promatranjima upozoravaju na tisuću sitnica, odgajaju našu osjetljivost za nijanse priče i njene dubine. U njima se nalazi čitav svijet raznolikosti: veseo i poetičan, tragičan, sitničav, tolerantan, okrutan i zloban i sav kipti, kao što kipti i život sam.

Zato su bajke namijenjene svima: najmanjima jer uče o dobru i zlu i moralnim načelima, a svima drugima da kroz vlastito iskustvo i perspektivu nanizanih godina bolje razumijemo i sebe i život.

Čitajte Zlatne Andersenove bajke, jednu po jednu, birajte ih namjerno ili nasumično, hranite se dobrotom, ljepotom, moralnim načelima i vrijednostima. Svaka od ovih 37 bajki nosi i poruku za svakoga od nas. Nosi ohrabrenje, nadu, pouku, lijek. Da, takav je Andersen. Naći ćete u njegovim bajkama baš ono što trebate. Zaronite u taj svijet, radi sebe.

Ostavljam preporuku.

Bajke sadržane u knjizi: Kresivo, Veliki Mali Nikola, Postojani kositreni vojnik, Majka Bazga, Kraljevna na zrnu graška, Cvijeće male Ide, Palčica, Rajski vrt, Slavuj, Heljda, mala sirena, leteća škrinja, Crvene cipelice, Carevo novo ruho, Zvono, Svinjar, Sjena, Snježna kraljica, Ružno pače, Pastirica i dimnjačar, Zaljubljeni, Djevojčica sa šibicama, Posve je istinito, Djevojčica koja je stala na kruh, Kasica prasica, Patuljak kod trgovca, Pero i mastionica, Zujak, Skakač, Budalasti Ivica, Nešto, Leptir, Što stari radi uvijek je ispravno, Krastača, Bogalj, Vrtlar i njegov gospodar, Puž i ružino drvo.

 

Izvor: Čitajmo

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.