RECENZIJA Sandra Bašić, Knjige u svom filmu

Zrak miriše na smrt, na strah, na svježe zaklano meso i na Afriku.

Ovoga puta autorica nas vodi na safari u Afriku, točnije u Bocvanu. Ekspedicija koja je započela turistički i trebala biti još jedna u nizu avantura glavnih protagonista, polako se pretvorila u noćnu moru. Jedan po jedan, samo će nestati…

Priča se nastavlja na standardnom mjestu rada detektivke Jane Rizzoli i mrtvozornice Maure Isles, u Bostonu, šest godina kasnije. Imaju li ubojstva, koja će se zaredati, poveznicu s Južnom Afrikom, doznat ćemo vrlo brzo.

O događajima s nesretne ekspedicije pripovijeda nam jedina članica koja je uspjela pobjeći i preživjeti dva tjedna, sama u savanama Bocvane i jedina koja bi mogla identificirati potencijalnog ubojicu. Jedina osoba koja ju može natjerati da se suoči sa svojim strahovima je Jane Rizzoli.

U ovom se romanu autorica bavi dvjema zanimljivim temama. Prva je od njih povjerenje, prvenstveno između Jane i Maure – njihovo je prijateljstvo često stavljano na kušnju i visjelo je o tankoj niti, tijekom serijala. Sama Maura ima veliki problem: vjerovati ili ne vlastitoj majci, koja ima kriminalnu prošlost i je li to preduvjet da i sama postane žrtvom svoje genetski uvjetovane tamne strane. Glavna „afrička“ junakinja Millie Jacobson bori se s povjerenjem u vlastitog ljubavnika, s kojim je otputovala na safari, kao i u njihovog vodiča Johnnyja Posthumusa, prema kojem počinje gajiti neku vrstu naklonosti.

Druga vrlo zanimljiva tema je odnos grabežljivca i plijena, također povezanog s povjerenjem. U romanu ćemo naučiti ponešto o pripadnicima mačje vrste, pogotovo velikim mačkama – leopardima, pumama, tigrovima… Ono što im je zajedničko jest da je u odnosu prema njima potreban ogroman oprez i da im ne treba vjerovati. Nikad! Čak i naša draga kućna mačka nije ništa manje lovac od svojih velikih rođaka.

Tema grabežljivca i plijena nije rezervirana samo za životinje. Ljudi se često ponašaju poput grabežljivaca, kako bi dobili hranu i ostale stvari potrebne za preživljavanje, ali loveći svoju vlastitu vrstu kao plijen, nimalo ne zaostaju za životinjama.

Još jedan nastavak poznatog ženskog dvojca koji rješava zločine, kao od šale. I dalje su mi drage, tema je vrlo zanimljiva i poučna, a već sam bezbroj puta navela kako Tess izvrsno barata ovim žanrom. Ni ovoga puta nije razočarala svoje čitatelje. Ukoliko je Tess Gerritsen jedna od vaših omiljenih autorica, svakako dodajte i ovaj roman na popis za čitanje.

„Umri dvaput“ jedanaesti je u nizu romana iz serijala Rizzoli & Isles, a podsjetimo se i ranije objavljenih, redom:

  1. Kirurg
  2. Šegrt
  3. Grijesi
  4. Dvojnica
  5. Samo prividna smrt
  6. Klub Mefisto
  7. Harem mrtvih duša
  8. Mjesto za ubijanje
  9. Nijema djevojka
  10. Posljednji preživjeli.

Srećom, autorica je, u pravilu, par koraka ispred nas, što znači da serijal ima još nastavaka: „I Know a Secret“ objavljen je 2017. godine, a uskoro izlazi trinaesti roman pod nazivom „Listen to Me“. Nestrpljivo čekamo i veselimo se!

Ocjena: 8/10

 

Izvor: Knjige u svom filmu

Akcija! 65% popusta na enciklopediju Zdravi vrt

Pogledaj ponudu

Akcija! 65% popusta na enciklopediju Zdravi vrt

Ušteda 47,30 €!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.