RECENZIJA Sandra Bašić, Knjige u svom filmu

Jeste li ikada posjetili Toskanu, kušali njihovu finu hranu ili možda svjedočili umjetničkim djelima nekog od firentinskih muzeja? Ako niste, poželjet ćete to učiniti nakon što pročitate ovu knjigu.

Na samom početku upoznat ćemo Huga Langleya, ranjenog britanskog pilota, koji je prinuđen spustiti se padobranom iz pogođenog aviona. Ruševine starog samostana pružit će mu sklonište od njemačkih vojnika, koji se počinju ponašati poput ranjenih zvijeri – bliži se kraj rata i njihov je poraz vrlo izgledan.

Prije rata, Sir Hugo Langley bio je samo još jedan od pripadnika britanske aristokracije i nasljednik Langley Halla. Ali, kako to obično biva, naslijedivši veliko zdanje, Sir Hugo je dobio i dugove te je tako sve otišlo na plaćanje poreza. Ostala je za stanovanje kućica čuvara imanja i plemićka titula.

Nakon prosinca 1944. godine autorica prebacuje priču u 1973. godinu u kojoj će Hugova kći Joanna saznati da joj je otac preminuo. Tijekom pospremanja njegovih stvari pronaći će očevo pismo upućeno Sofiji, u kojem joj izjavljuje svoju ljubav i kaže kako je “lijepi dječak na sigurnom, skriven tamo gdje ga samo ona može pronaći”. Međutim, pismo će se vratiti s napomenom “adresa nepoznata, vratiti pošiljatelju”.

Joanna donosi odluku o putovanju u Toskanu kako bi saznala istinu o ocu, za vrijeme rata, misterioznoj Sofiji i tajni koju skriva lijepi dječak.

Ono što je intrigantno u ovoj knjizi su prelijepi opisi Toskane, srdačnost ljudi koji tamo žive, a iznad svega kuhinja i način spremanja jela (koji su vrlo slični našoj). Zato i upozorenje: ne čitajte ovu knjigu ako ste gladni!

Autoričin stil pisanja je jednostavan, s lijepim opisima prirode i karakterizacijom likova za koje odmah stekneš dojam kako ih poznaješ već odavno. Priznajem da je ravnoteža između prošlosti I sadašnjosti tek neznatno poljuljana, osobno mi je bilo puno draže čitati Joannine dogodovštine nego o preživljavanju njenog oca. I tako već znamo da je uspio preživjeti ratne strahote.

Ono što mi je ipak malo nedostajalo tijekom čitanja je emocija među glavnim likovima, bilo je premalo i nije potpuno doprla do mene. Takav je i sam kraj, donekle očekivan, ali ipak čekaš da te malo raznježi konačno otkriće. To se ipak nije dogodilo pa umanjuje zadovoljstvo pročitanim, kao i konačnu ocjenu.

Činjenica da već neko vrijeme imam želju posjetiti Toskanu se, pak, povećala I to je ono što je dobro. Vrlo rado bih otišla već sutra i kušala Paoline specijalitete.

Poznati website HelloGiggles objavio je: “Ako ne možete odmah u Italiju, ovo je tome najbliže.” Da, slažem se. I preporučujem da pročitate priču o tajanstvenom dječaku iz Toskane, a nakon toga da tamo i otputujete.

Rhys Bowen (pravim imenom Janet Quin-Harkin) autorica je brojnih romana iz “mystery” žanra, za koje je osvojila razne nominacije i nagrade (Agatha, Anthony rewards). Najpoznatiji su joj serijali Molly Murphy Mysteries i Her Royal Spyness Mysteries (za koji se uskoro očekuje izlazak novog 14. romana u serijalu).

 

Izvor: Knjige u svom filmu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.