RECENZIJA Sandra Avar, Čarobni svijet knjiga

Roman „Kupina i divlja ruža“ pisan je po istinitim događajima jer u osamnaestom stoljeću doista je postojala dizajnerica svile te je njen rad iako puno propitkivan bio na kraju cijenjen i vrlo istaknut. Njeni se radovi i danas čuvaju u Muzeju Viktorije i Alberta. Također je istina da su postojale udruge nadničara koje su bile ratoborne i zahtijevale svoja prava, a sveprisutna je bila napetost između nadničara i majstora. Istinite su još neke stvari o kojima ne bih rado pisala da vam ne pokvarim čar čitanja, ali svakako je za spomenuti da su većina događaja istinito pisani, a imena su likova promijenjena.

Ovo je priča o Esther i Sari koje svoje prošlosti nikada neće zaboraviti, a putevi im se isprepliću u neočekivanim događajima. Esther je zanemarena žena koja pošto poto svoju strast u dizajniranju svile želi ostvariti, ali njen suprug nema obzira prema tome te je ponižava i sputava njen dar. Esther je uporna pa ipak uz pomoć jednog nadničara pokušava ostvariti svoj san dok se vrlo nezgodne stvari događaju oko njih. Sara je spašena iz javne kuće i njen bijeg daje joj novu priliku za život u Estherinoj kući gdje postaje sluškinja, ali njen život i dalje nije bajka jer nije lako boriti se protiv prošlosti koja te polako sustiže.

Te će se dvije žene povezati na mnogo razina, a njihov suživot balansirat će između laži i istina. Cijela se priča vrti oko svile i tkanja, oko povjerenja i tajni, a raskošno i dirljivo je napisano pa svako malo tjera suze na oči. Radnja je napeta, zanimljiva, bogata snagom i nadom dok se važne poruke pletu zajedno s opasnostima koje vrebaju. Fascinirana sam odlično spojenom pričom koja će vas uvesti u divan svijet svile gdje pravde ima jako malo i gdje se svatko mora boriti za sebe, a tu je onda i taj ženski svijet gdje se svaka žena ponižava na temelju nečega iz prošlosti i gdje je ženama mjesto u kući s djecom i daje im se vođenje kućanstva, ali ne daje im se vjetar u leđa jer „muški poslovi“ njima nisu dozvoljeni.

Esther je pokazala kako se probija u muški svijet i kako se postaje uvažena i cijenjena. Pokazala je žensku snagu i pamet, pokazala je da se upornost isplati pod svaku cijenu i uspjela je svima dokazati da i žene znaju zanat, samo ako im se daje prilika. Priča me opčinila, potakla me na razmišljanje, a činjenica da se sve to stvarno nekako tako događalo dala mi je još jedan uvid u to kako prošlost nije bila bajkovita već prepuna trnja kako u divlje ruže. Preporučujem vam od srca da pročitate roman, da vam ti zabranjeni dizajni svile zagolicaju maštu i pokažu vam da ima nade za sve vaše snove. Ambicija i volja velik su dio stvaranja, podrška nije naodmet, ali ono što je u vama doista je najvažnije.

 

Izvor: Čarobni svijet knjiga

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.