RECENZIJA Sandra Avar, Čarobni svijet knjiga

Dirljiva, razorna i topla je ovo povijesna priča o ljubavi i graverima poštanskih maraka u vrijeme Drugog svjetskog rata u Austriji. Nijemci smjelo kroče prema Beču i iza sebe ostavljaju pustoš, a jedna obitelj gravera i njihov šegrt usred su brutalnih nemira i pokušavaju se spasiti. Kristoff je mladi šegrt koji se zaljubljuje u Elenu, kći svojeg učitelja i zajedno će putem markica slati šifrirane poruke u dogovoru s austrijskim pokretom otpora. Njihovi će životi biti stavljeni na kocku, ali neće odustajati od svojeg nauma.

Pedeset godina kasnije Katie je usred gadnog razvod i prilikom čišćenja kuće pronalazi očeve poštanske marke i jedno neotvoreno pismo. Procjenitelj kaže kako to nije obična marka i tu kreće njihova potraga za istinom koja seže u nemirnu prošlost. Naići će na mnoge prepreke i zidove, ali njihova će potraga na kraju uroditi plodom i ispostavit će se kako prošlost još uvijek živi.

Predivna priča, mnoge tajne i intrige, rat, bol i gubitci ujedinili su se u jednoj priči o ljubavi i prolaznosti, a preživjeti je bilo doista važno. Napetost i šokantan kraj, nešto što nikako nisam očekivala, a tako me pokosilo da sam priču završila sa suzama u očima. Priča je to koja dodiruje jednu ljubav koja je prkosila svemu, a naišla je samo na nesretne okolnosti. U svemu tome našla sam se slomljena, a opet tako obuzeta nadom i srećom dok mi je kraj dao upravo ono što mi je trebalo.

Preporuka za roman koji tako krasno opisuje moć ljubavi i zajedništvo obitelji te koji pokazuje da ponekad stvari nisu onakve kakvima se čine. A tajne će pokazati što znači biti druga osoba, što znači vjerovati u povratak i kako je to kada vas prošlost sustigne nespremne. Hrabrost koju sam tu pronašla osvojila me i dala mi dokaz kako je sve moguće. Nije ovo samo fiktivna priča već velikim dijelom i činjenična, temeljena na stvarnim događajima pa vjerujem da će vam biti zanimljivo čitati o graverima, neobičnim markama, ratu koji je mnoge obilježio i Berlinskom zidu, a možda će vam biti zgodno i saznati da je autorica priču utemeljila i na nekim vlastitim uspomenama. Doista se u nekim čudnim stvarima kriju pravi dragulji.

 

Izvor: Čarobni svijet knjiga

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.