RECENZIJA Sandra Avar, Čarobni svijet knjiga

Moram priznati da mi je ovo do sada najbolja knjiga Jefferiesove upravo zato što je o Indiji, a Indiju obožavam. Svi ti zadrti običaji koji lede krv u žilama postaju, nerado priznajem, manji kada počnete čitati o svim raskošima, okusima i mirisima isprepletene s časti, dostojanstvom i njima tako nevažnom ljubavi. Priča je ovo smještena u 1930.-e godine, mlada Eliza dobije zadatak fotografirati maharadžu, članove njegove obitelji te palaču za potrebe britanske vlade. Prihvaća zadatak koji od nje iziskuje da godinu dana živi u palači gdje će upoznati princa Jaya i naravno u njega se zaljubiti.

Kroz priču upoznajemo Elizu, njen život i ambicije, saznajemo kako je tragično izgubila oca te kako je sve to i koliko uništilo njenu majku. Upravo tako upoznajemo i Jaya koji je sve samo ne uobičajen princ. On je uporan, snalažljiv i uvijek spreman pomoći, ali običaji su nažalost takvi da nepravda često prevlada. Kako će običaji utjecati na njihovu zabranjenu vezu i čeka li ih na kraju rastanak saznajte sami u ovoj predivnoj priči koja slama srce istovremeno dajući nadu.

Strepila sam za svaki njihov pokret, pitala se imaju li snage boriti se za sebe u tom kaosu kada se najviše moraju fokusirati na druge. Zgrozila sam se činjenice da je ljubav tamo sporedna stvar i da se u svemu postupa po dužnosti, ali mi tu imamo likove buntovnike koji istinski vole i to je ono što me poticalo da ne odustajem tako lako od njih. I da, doista oni su drugačiji, ali situacija u kojoj se nalaze prisilit će ih da poduzmu radikalne mjere.

Uživanje je potpuno kada sve dođe na svoje mjesto jer tek tada kada sve dobije smisla postanete svjesni da ništa nije moguće bez borbe, snage i ustrajnosti. Tako da ovo nije samo priča o Indiji i njenim vladarima već hrabra priča o ostvarenju snova. Puno je krasnih opisa mjesta, palača, vrtova i običaja, nije lako čitati dijelove koji opisuju, kao što sam već napisala, zadrta vjerovanja, ali sve to je stvarno potrebno kako bi nas priča dirnula, pokazala nam što je važno i dala nam jednu uspomenu koju ću osobno dugo pamtiti.

Definitivna preporuka od mene jer kao prvo, nijedna me knjiga o Indiji nije zaboljela ni ohrabrila kao ova, i kao drugo, vjerujem da ovo nije samo priča, vjerujem da je to izvrstan prikaz zlobe, zavisti, potrebe za osvetom, vladavine u nemirnim vremenima, ljubomore, potlačenosti i neizvjesne ljubavi koja svemu navedenom prkosi, a odluke treba donijeti prije kiše.

 

Izvor: Čarobni svijet knjiga

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.