RECENZIJA Robert Tabula, Film mag

David Baddiel mi je poznat kao komičar i društveni komentator, pa me je njegov upliv u dječje romane iznenadio i privukao. iako se u Velikoj Britaniji prijelaz iz komediju u sferu pisanja dječjih romana odvija glatko (jedan od poznatijih primjera je David Walliams), svejedno sam bio ugodno iznenađen. Ovaj brzi, britki i izrazito pitki roman se odvija unutar nekoliko tjedana u jednoj kaotičnoj školi imena Bracket Wood. Radi se o instituciji koja jedva preživljava sama po sebi, a najveća napast je jedan od njezinih učenika – Ryan Ward!

Nijedna psina nije dovoljno podla, nijedan učitelj, nijedan hodnik, učionica, klupa, wc školjka – pa čak ni par kornjača – nisu sigurni od njegovih makinacija i spletkarenja; Ryan je cijelo svoje biće posvetio stvaranju kaosa. I stvari jednostavno, nakon toliko pritiska, počinju pucati. Najavljena je školska inspekcija – a stanje škole je takvo da se odbrojavaju dani do zatvaranja i prelaska djece u druge škole. Ryanu to isprva neće predstavljati problem, ali zato je važna i njegova prijateljica, Dionna, koja s gubitkom ove škole ulazi u set potpuno novih i nesnosnih problema.

Stari ravnatelj, nakon što se više jednostavno ne može nositi s Ryanom, daje otkaz, a na njegovo mjesto dolazi gospodin Carter, dostojan protivnik Ryanu.

I dok se borba između Ryana i ravnatelja Cartera zahuktava, njih dvojica u jednom fantastičnom obratu, i uz pomoće glazbene kutije, zamijene tijela.

Užas novostečene situacije i velike promjene toliko će obrnuti situaciju naglavačke, da će Ryan, u tijelu ravnatelja Cartera, morati pokušati spasiti školu i učiniti sve da poništi štetu koju je s užitkom sijao.

Na samom kraju ovog kaotičnog sudara autor nam donosi razrješenje u kojem likovi rastu i uče nešto novo o sebi, drugima, prijateljstvu, redu, radu i nedisciplini. Humor prati svaku stranicu, a dobro posloženi likovi, unutar vrlo kratkog vremena i ograničenog mjesta radnje, zauzimaju svoje pozicije i oživljavaju svaki aspekt knjige. Zabavno djelo, koje će se svakako svidjeti i djeci i odraslima (kao što se svidjelo i meni).

 

Izvor: Film mag

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.