RECENZIJA Robert Tabula, Film mag

Harriet Westaway je u velikim problemima. Zbog nestabilnog posla – čitanje iz tarot karata, iz malog štanda na molu u Brigtonu, ne odiše sigurnošću – i zbog hrpe neplaćenih računa, ona posudi novce od lihvara. Kamate i prijetnje se stalno povećavaju, a Harriet više ne zna kako bi se riješila te napasti. Opipljivost njezinog straha i očaja u kojem se nalazi u uvodnom dijelu romana graniče s najboljim i najnapetijim trilerima modernog doba. U vrtlogu tog izrazito stresnog razdoblja u životu, dobiva obavijest o ostavinskoj raspravi. Nedavno joj je preminula baka, a postoji velika šansa da bi mogla naslijediti dovoljno novaca da se, u najmanju ruku, riješi kamatara. Moralna dilema proizlazi iz činjenice da su njezina baka i djed umrli prije više desetljeća i Harriet je uvjerena da se radi o običnoj zamjeni identiteta. Uz tek dovoljno novca da otputuje na sprovod, Harriet, nakon puno muke i sve ozbiljnijih prijetnji, odlučuje riskirati sve u nastojanju da osigura nekoliko tisuća funti od nasljedstva (njezina procjena će se pokazati krivom na više načina).

Tarot joj je omogućio brzo i dubinsko ‘čitanje’ ljudi, no dolaskom na sprovod – uz pritisak dugova i laganja ljudima oko sebe – njezina moć opažanja djeluje tek onoliko koliko joj to omogućuju ostali pripadnici Westaway klana. Trojica braće te njihovi partneri i djeca djeluju osebujno i privilegirano. Harriet je, dok joj je i mama bila živa, uvijek spajala kraj s krajem i svaki dan je bio borba. Članovi njezine nove obitelji su imali novaca, prilike i dobro obrazovanje. Poslovi kojima se bave možda nisu sasvim stabilni, ali svjetovi na kojima oni obitavaju, nisu ni u istoj dimenziji kao Harrietin. I to je, iako naizgled pozitivna prednost, u ovoj napetoj i slojevitoj knjizi, uvjetovano sa zločestom matronom Westaway klana. Oštra, hladna i na granici dijaboličnog, baka Westaway je svima zagorčavala život. Velik dio te zloće je na vlastitoj koži osjetila Harrietina mama – koja je jedno kratko vrijeme živjela u velikoj kući Westaway. I to je jedan od obrata koji sasvim izmiče tlo ispod Harrietinih nogu i uvlači ju u više obiteljskih tajni koje otkrivaju toliko patnje i sociopatskih navada, da se kulminacija i katarza na samom kraju knjige čine kao dugo očekivani spokoj koji zaslužuje više generacija. Harriet pronalazi snagu u sebi i u svojoj mami, u borbi koja ju je pratila cijeli život. Nikakavi psihopati ni ostavinske rasprave ne mogu poraziti ono što je izgrađeno u toplini doma, bez obzira na financijske probleme i neizvjesnosti dnevne borbe.

Napeto i dinamično djelo Ruth Ware postavlja zanimljive temelje kroz nekarakterističnu radnju i isticanje svakodnevnih, dobro poznatih problema većini ljudi. Postepeno otkrivanje prošlosti, pune boli i gubitka, uvlači čitatelja u situaciju u kojoj se jedna osoba mora sama snalaziti i izboriti svoje mjesto u turbulentnom vrtlogu svega onoga što bi trebalo biti čvrst indikator identiteta. Harriet je heroina koja na kraju uspijeva doći do svojeg mira, otkrivajući ono što je bilo skriveno i ispravljajući ono što nikad nije smjelo biti učinjeno.

 

Izvor: Film mag

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.