RECENZIJA Renata Grčić, Čitateljica

Uskršnja večera s obitelji, malo hrane, malo pića, uživancija zar ne?

Možda u vašoj obitelji, a ako vam se i nije dalo spremati za još jedno obiteljsko druženje s vašima, idući put budite zahvalni što nisu poput Mertonovih. Zato što oni ovaj Uskrs neće zaboraviti, a neki od njih neće biti na sljedećem obiteljskom okupljanju.

Shari Lapena predstavila nam je izuzetno zanimljivu obitelj Merton. Glavu obitelji Freda i njegovu suprugu Sheilu, te njihovo troje djece Catherine, Dana i Jennu i proširenu obitelj koju čine supružnici djece te još neki članovi. Ova obitelj ispala je iz priručnika koji bi komotno mogli nazvati Disfunkcionalna obitelj, 101 način kako obitelji zagorčati život, Sve što ste oduvijek htjeli saznati o poremećenim obiteljima, a niste se usudili pitati. Da, to su naši Mertonovi.

Moje čuđenje se sa svakom stranicom povećavalo, nisam mogla vjerovati koliko zlobe, koliko nepovjerenja i mržnje može držati obitelj na okupu. I zato sam okretala stranice kao da moj život ovisi o tome, sve ne bi li što prije saznala who done it. No idemo ispočetka ?

Patrijarh obitelji Merton na uskršnjoj obiteljskoj večeri još jednom je kao i inače bockao svoju djecu zlobnim komentarima. Catherine je razljutilo što je otac odlučio prodati obiteljsku kuću koju se ona jednog dana nadala naslijediti, Dana je po tko zna koji put ponizio kako je nesposoban i da je zbog toga prodao tvrtku kako ju on jednog dana ne bi uništio, a Jenni je rekao neka se uozbilji zato što je umjetnost kojom se bavi sramotna. Za to vrijeme Sheila je samo šutjela kao i uvijek do tad, nikad nije stala u njihovu obranu i oni su se jedno po jedno digli od stola i napustili obiteljsku kuću. Dva dana poslije, u utorak stiže spremačica i u kući nalazi okrutno ubijene Freda i Sheilu. Stiže policija i kreće istraga.

Tko ih je ubio? Zašto?

Uvijek se u istrazi kreće s eliminacijom obitelji, traženjem njihovih motiva i razloga. A ova skupina imala je i motive i razloge. Mertonovi su bili dobro financijski potkoženi i djeca će naslijediti poveću hrpicu novca, a i riješeni su svi njihovi problemi u obliku okrutnog oca.

U ovoj nadasve briljantnoj studiji karaktera koju je Lapena izvela nemali broj puta ćete se iznenaditi. Sama ubojstva su u pozadini u odnosu na kirurški precizno seciranje kompliciranih obiteljskih odnosa. U svakom poglavlju saznajemo neko novo zapanjujuće otkriće s gledišta djece Mertonovih, njihove tetke, kućne domaćice.

Količina nepovjerenja u obiteljskom bazenu je doslovno nevjerojatna, nitko nikome ne vjeruje, svi se pomalo mrze, i svi imaju psihopatsku crtu koja je shvatit ćemo nasljedna.

Shari Lapena did it again ? good one.

 

Izvor: Čitateljica

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.