RECENZIJA Petra Jukić, Ljepota čitanja

U lovu na Cassandru – Knjiga zbog koje je Lisa Kleypas dobila novog fana

Doista volim ljubavne romane. Pogotovo one koji će mi svojom radnom držati apsolutnu pažnju. I da, Lisa Kleypas sa svojim je romanom “U lovu na Cassandru” u potpunosti uspjela uloviti mene te me navela na kupnju i drugih njezinih romana.

Šesti roman iz serije o obitelji Ravenel moj je prvi roman L. Kleypas. Ako se pitaš može li se čitati odvojeno – može. Radnje koje se odvijaju u romanu nisu povezane u toj mjeri da ti ne bi bilo jasno o čemu se tu radi. Oh, apsolutno sam uživala u svakoj stranici ove knjige.

Roman započinje prisustvovanjem glavnog lika Toma Severina vjenčanju Cassandrine sestre Pandore. U potrazi za mirnim kutkom na imanju kako bi odmorio noge, nailazi na prostoriju u kojoj se Cassandra žali svom rođaku Devonu kako je sada, nakon udaje njezine sestre blizanke, ona ostala “sama” te izražava strah da će vječno biti “stara cura”.

Prvi susret Cassandre i Toma, odvija se upravo u toj prostoriji kada se Tom ponudi biti Cassandrina oštriga, odnosno, da će je on oženiti ako nitko neće. No, Cassandrin cilj je udati se iz ljubavi, što joj Tom ne može ponuditi. Ono što joj on može ponuditi i što je njemu izrazito važno su novac i posao.

“Brak je društveni ugovor…. Ali svi se pravimo da vjerujemo u tu nestalnu, mitsku stvar koju nitko od nas ne može ni čuti, ni vidjeti, ni dotaknuti, a istina je da ljubav nije ništa drugo doli umjetno stvorena vrijednost koju smo odlučili pripisati odnosima.”

Tom Severin, lik iz romana U lovu na Cassandru, Lisa Kleypas

Vrlo brzo Cassandra se zainteresira za Toma, te niz okolnosti i puno sreće dovode ih do slučajnih susreta. Ti susreti puni su razgovora zbog kojih se oni konstantno povezuju i upoznavaju, te se Tom počinje zaljubljivati. Iako i dalje uporno tvrdi da je njegovo srce “zaleđeno”, stalna razmišljanja o Cassandri navode ga da učini sve što je u njegovoj moći kako bi ipak on bio taj koji će je oženiti. Kada Tom naglasi da joj i dalje ne može ponuditi ljubav, Cassandra mu predlaže da pročita knjigu Put oko svijeta za 80 dana kako bi izvukao pouku i shvatio što je doista važno u životu jednog čovjeka.

Kada napokon dolazi do susreta Toma i Cassandre u kojemu ne mogu izdržati nalet emocija i želje jedno za drugim, oni se poljube i plešu, čime započinje Tomova dilema. Tom se upušta i u čitanje knjiga prema preporuci njegove domaćice Pheobe, kako bi riješio dilemu treba li se dati u lov na Cassandru ili je zaboraviti.

Razderite mi dušu. Napola sam u agoniji, napola u nadi.

Wenthworth, lik iz romana Uvjeravanje, Jane Austen

U međuvremenu, Cassandra ga pokušava zaboraviti dajući priliku drugom mladiću – lordu Lambertu. Kroz druženja, lord Lambert upoznaje Cassandru s njegovim ocem koji je, također, u potrazi za suprugom. Na balu, lord Lambert koristi priliku te odvlači Cassandru u drugu prostoriju kako bi “dobila što je tražila”. Prepuštena grubim poljupcima i dodirima, Cassandra shvaća da je sve krenulo pogrešnim putem te odlazi nakon čega dolazi do skandala.

Skandal koji se dalje odvijao tijekom cijele knjige duboko me uvukao u radnju zbog čega knjigu nisam mogla ispustiti iz ruke.
Nakon samo nekoliko sati od skandala, izlazi novinski članak u kojem se sve mladiće upozorava na takve kokete kao što je Cassandra.

Tko bi drugi mogao riješiti takav problem nego upravo Tom Severin koji razotkriva glavnog krivca za skandal, te nudi brak mladoj Cassandri.
Budući da su njih dvoje već odavno zaljubljeni, Cassandra prihvaća ponudu te nagovara obitelj na pristanak. Njih dvoje stvaraju nepravomoćni ugovor sa stvarima koje vole/ne vole, koje će biti ili neće biti dopuštene u njihovom braku.

Nakon njihovog vjenčanja pomislila sam kako je radnja završila, a pogledom na knjigu vidjela sam da imam još 50-ak stranica za pročitati. I tu kreće onaj izrazito sočan dio priče.

Medeni mjesec i život pun vrloooo osjetljivih situacija u ljubavi i ljubavnih radnji koji su me natjerali da kratko odložim knjigu kako bih udahnula i sabrala se. Ono kako Lisa opisuje Cassandrino i Tomovo vođenje ljubavi, jednako je odlasku na “zabrenjenu” internet stranicu dragu svim muškarcima. Toliko detaljno opisan ljubavni čin Toma i Cassandre u potpunosti me šokirao.

Knjiga završava tako što Tom shvaća koja je pouka iz knjige Put oko svijeta za 80 dana.

Ova knjiga nije običan ljubavni roman. Ova je knjiga hibrid ljubavnog romana, povijesti i erotike koji te neće pustiti na miru. Knjiga zbog koje ćeš tražiti i tih 30 sekudni slobodnog vremena da pročitaš koju rečenicu. Knjiga koja te uči, nasmijava, pali i ljuti.

 

Izvor: Ljepota čitanja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.