RECENZIJA Petra Jukić, Ljepota čitanja

Mislim kako Henninga Mankella nije potrebno posebno predstavljati – on je najznačajniji suvremeni švedski pisac krimića. Zbog njega sam, a nadam se i ti, zavoljela skandinavske krimiće. Njegov detektiv Kurt Wallander je prava, iskonska zvijezda, lik koji je, prema mome mišljenju, poslužio kao inspiracija za sve ostale autodestruktivne detektive iz skandinavskih krimića.

Peta žena je u originalu izdana 1996. godine, a hrvatski prijevod potpisuje Branka Grubić, dok je izdavač Mozaik knjiga. Obzirom da je riječ o iskusnoj prevoditeljici, koja je već dosada prevodila ostale romane iz ovoga serijala, prijevod je odlično odrađen te se ne gubi nit koja povezuje sve prethodne knjige iz serijala.

Peta žena je šesti slučaj Kurta Wallandera, a mislim kako je definitivno i najbolja knjiga iz ovoga serijala. Wallander se vraća s godišnjeg odmora, kojega je proveo sa svojim ocem u Rimu, u Ystad i na posao. Tamo ga dočeka okrutno ubojstvo umirovljenog trgovca automobilima i promatrača ptica. Kada se dogodi još jedno ubojstvo, Wallander pokušava otkriti koja je poveznica između dva slučaja te tko je okrutni ubojica.

-Ne mislim na to. Mislim na tu okrutnost. Kao da danas nije dovoljno ubiti, već je potrebno tako strašno mučiti žrtve.

Ako si veliki ljubitelj Nesboa i ostalih modernih skandinavskih pisaca krimića, možda će ti se stil Henninga Mankella činiti spor i bez velike napetosti. Ali nemoj dopustiti da te to odbije od ove knjige jer ona krije stvarno stravične događaje i motive. Mankell se voli poigravati našim moralnim načelima i idealima, a to je još jednom savršeno izveo u ovom krimiću.

peta zena

Ljudi nisu zli – odgovorio je Wallander. – U svakom slučaju, mislim da ih ima jako malo. Okolnosti su loše. One su te koje izazivaju nasilje. Njima se moramo pozabaviti.

Knjiga ima skoro 600 stranica, ali stil je iznimno jednostavan. Moram priznati kako mi se bilo teško naviknuti na neke njihove postupke izazvane time da je knjiga napisana 90-ih godina. Ne možeš sve izguglati, mobiteli nisu toliko rašireni i ništa nije udaljeno nekoliko klikova po tastaturi.

Wallander je vrlo zanimljiv lik koji je sasvim običan čovjek sa svakodnevnim problemima. Ali ono što je posebno zanimljivo je vidjeti kako dobivamo natruhe smjera u kojem će se razvijati njegov lik u ostalim knjigama. A ako si gledao hvaljenu seriju nastalu prema ovome serijalu, onda sigurno znaš u kojem smjeru je otišao njegov život.

Ovu knjigu krasi iznimno dobro razrađen zaplet, koji povezuje prošlost (Alžir 1993. godine) i sadašnjost (Švedska 1994. godine) te s majstorskim pripovijedanjem nas dovodi do razrješenja najvećeg misterija ovoga romana – odgovora na pitanje tko su sve te žene. Ako voliš knjige u kojima autor otkriva čitatelju više nego samim istražiteljima, onda ćeš u Petoj ženi, koračić po koračić, ne znajući ipak previše, doći do rješenja zajedno s Wallanderom i ekipom.

Ovo je jedna od najbolje konstruiranih, zamišljenih i napisanih kriminalističkih knjiga te nemoj dopustiti da te sami broj stranica i godina izdavanja odbiju od nje.

peta zena

 

Izvor: Ljepota čitanja

 

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.