RECENZIJA Petra Jukić, Ljepota čitanja

Ovo je jedna od onih knjiga koje vas odvedu na ludu vožnju. Hans Rosenfeldt je poznat kao kreator jedne vrhunske serije – The Bridge. Odmah ti kažem, ako si veliki ljubitelj ove serije, spoj krimića i trilera u ovoj knjizi će te oduševiti.

Ljeto vukova je prva knjiga iz serijala o Hannah Wester, policajki iz švedskog grada Haparanda, a hrvatski prijevod Magdalene Vračarić nam donosi Mozaik knjiga. Smatram kako je prevoditeljica odradila odličan posao te je savršeno uspjela prenijeti i dočarati turobnu atmosferu gradića koji se nalazi Bogu iza nogu.

Sama najava za knjigu zvuči zastrašujuće: jedan mrtav vuk, jedan posao s drogom koji je pošao po zlu, jedna smrtonosna ruska špijunka. Sigurno se pitaš kakve veze sve ovo ima s Haparandom i njenim osebujnim stanovnicima.

Pitate li stanovnike Haparande, reći će vam da je grad dobar, siguran, pogodan za djecu, u blizini prirode, možda malo dosadan, s ponekim problemima s drogom, nezaposlenosti i lošim cestama, ali oni uvijek gledaju naprijed. Vjeruju u budućnost i rast. Internacionalni kontakti ponovo će je napraviti važnom točkom na karti.

Ako voliš skandinavske krimiće, onda se sigurno nećeš razočarati. Stil pisanja podsjeća na mnoge poznate autore, ali opet ima nešto svoje – cijelo vrijeme se osjećaš kao da čitaš scenarij za napeti film. Nemoj misliti da je knjiga pisana u obliku scenarija. Hans Rosenfeldt jednostavno ima tu sposobnost pisanja gdje čitateljima dočarava napisano te se ne trebamo posebno truditi kako bi zamislili određenu scenu. Iako knjiga ima preko 400 stranica, ona se vrlo brzo čita. Autor koristi kratka poglavlja, različite perspektive, backmanovski stil pisanja kako bi održao napetost i zainteresirao čitatelja za radnju. Mislim da mu to odlično uspijeva jer sam knjigu pročitala u svega nekoliko sati.

ljeto vukova knjiga

Stajala je mirno i osluškivala. Ništa. Samo priroda, tu i tamo zvuk automobila koji su velikom brzinom prolazili negdje u daljini, donosio ga je vjetar.

Ako ti nije problem povezivati različite priče u cjelinu, jer mnogo toga se događa u ovome romanu, onda ti je ova knjiga vrijedna čitanja i trebao bi ju uzeti što prije u ruke.

U samoj radnji ništa nije crno-bijelo, kao što je čest slučaj kod skandinavskih krimića, likovi su stvarni, nisu ili dobri ili loši, već su ljudi koji imaju svoje probleme, vrline i mane koji utječu na njega i motiviraju ga na određene postupke. Zašto stalno spominjem sam grad u kojem se odvija radnja? Jer i sama okolina djeluje na naše likove, nikada ne znate što će u kojem trenutku odlučiti. Ako se lako izgubiš u poplavi puno imena i u praćenju nekoliko linija radnja, strpi se jer se veze postupno otkrivaju i sve dobiva svoj puni smisao. Autor je stvarno promišljao o radnji te od prve do zadnje stranice zna kamo nas vodi.

Dva najzanimljivija lika su policajka Hannah i ruska špijunka Kaja. Obje izvrsne u svome poslu, ali određene sa svojim privatnim životima. Hannah nije mlada policajka koja se treba dokazivati, ona je sredovječna žena koja koristi svoje životno iskustvo prilikom rješavanja zločina. Na drugom kraju imamo Kaju, mladu rusku špijunku. O njoj ne znamo puno, a i pitamo se koliko je istinito ono što znamo. Sukob ovih dviju snažnih želja je neminovan, a kako će završiti možeš otkriti ako pročitaš ovaj odličan švedski roman.

ljeto vukova knjiga

 

Izvor: Ljepota čitanja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.