RECENZIJA Petra Jukić, Ljepota čitanja

Prava bomba prvi je roman s povijesnom i ljubavnom fikcijom u seriji romana Opasne ljepotice američke književnice Sarah MacLean. Navedena književnica slovi kraljicom ljubavnih romana, a njeni su romani nerijetko bestseleri New York Timesa, Washington Posta i USA Todaya.

U navedenom romanu susrećemo Sesily Talbot, vrlo poznatu i skandaloznu londonsku ljepoticu, što je sugerirano i iz naslova romana. MacLean je naziva zamamnom ljepoticom, hodajućim skandalom i kraljicom razuzdanosti, dok je londonskom društvu poznata, ni manje ni više kao – Sexily. Nakon razočaranja koje je doživjela zbog Amerikanca Caleba Calhouna, Sesily se na poziv vojvotkinje od Trevescana pridružuje skupini žena s istim ciljem – suprotstaviti se i uništiti sve muškarce koji imaju zle i loše namjere.

Sesilyina girl-gang skupina nadmeće se lošim muškarcima pomno isplaniranim spletkama, domišljatim dosjetkama što nas dovodi do najbitnijeg motiva, odnosno elementa ovoga romana – feminizma. Feminizam je u ovom romanu uklopljen u 19. stoljeće, što je fascinantno i baca drugačije svijetlo na roman jer je čitatelju vidljiva ideja feminizma dvjestotinjak godina unazad, za razliku od one koju imamo prilike vidjeti danas. On je vidljiv kroz borbu za jednakost žena naspram muškaraca, pravdu, vidljiv je kroz zauzimanje žena jednu za drugu, kao i kroz osvetu muškarcima. Ono što je bitno napomenuti jest spoznaja kako žena nije mašina bez osjećaja ili seksualni objekt; ona treba i mora biti uključena u sve društvene pore i sva društvena događanja, a ne biti marginalizirana te zlostavljana. Upravo tu snažnu poruku daje ovaj roman, odnosno Sesilyina skupina, skupina snažnih, odlučnih i snalažljivih žena koje ne žele ovisiti ni o kome i prkose normama koje nameće društvo.

Prava Bomba

Osvetnička skupina s ciljem uništenja muškaraca isprepliće se sa Sesilyinom i Calebovom romansom. Calebov povratak rezultira još većim zaljubljivanjem u Sesily te u njemu budi još veću potrebu za biti u njenoj blizini. Tu potrebu opravdava svojim zaštitničkim ponašanjem te je bez obzira na to vrlo napredan u stavovima između žena i muškaraca (podržava stav kako žena treba biti slobodna i ne ovisiti o muškarcu). Caleb je osoba koja neprestano bježi od problema i teško se s njima suočava, smatra da ne može ostvariti vezu sa Sesily zbog tajni iz prošlosti. Caleb je Sesilyina velika suprotnost, no to s druge strane nije prepreka u ostvarivanju emocionalne, te pogotovo, fizičke povezanosti, drugim riječima, seksi, napete i zanimljive romanse.

Polako su se približavali jedno drugomu, kao da su se pribojavali da njihov susret nije stvaran. Kad su se napokon dotaknuli, zagrljaj je bio protkan emocijama. Zatvorenih očiju, na licima im se ocrtavala tuga, žaljenje, nada i divljenje.“

Bez obzira na to što je ovaj roman put napetosti, intriga i preokreta, on također sadržava dijelove koji su teži za čitanje. Pod navedenim mislim na dijelove u kojima je autorica otišla korak predaleko u opisima koji vrlo brzo postaju zamorni. U nekim dijelovima stekla sam dojam kako ne ostvarujem konekciju s likovima; u jednom ih je trenutku bilo mnogo, bez ikakva objašnjenja tko je tko i ikakvih informacija, zbog čega sam se vrlo brzo izgubila u čitanju. Otprilike na sredini romana čini se kao da radnja usporava, a pred kraj romana radnja se najednom ubrzava. Čitajući roman, nisam primijetila značajnije pravopisne ili gramatičke pogreške.

U početku me Prava bomba opisom balova, društvenih staleža, ugođajem i vremenom radnje vrlo brzo podsjetila na serijal Bridgerton, odnosno na neku „opasniju“ verziju Bridgertona. Vjerujem da ovaj roman koji sadrži poznate trope poput second chance romance, scandalous heroine i secretive hero, može biti vrlo ugodno i zanimljivo štivo onima koji vole čitati prozu s elementima snažnoga feminizma, no i napete romanse.

Prava Bomba

 

Izvor: Ljepota čitanja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.