RECENZIJA Petra Jukić, Ljepota čitanja

Ako si u potrazi za knjigom koja će ti držati stopostotnu pažnju – više ne moraš tražiti, to je upravo ova knjiga  Knjiga izgubljenih imena

Knjiga zbog koje sam još više zavoljela knjige s temom povijesnih događanja. Knjiga zbog koje se ježiš već od prve stranice. I kad napokon pomisliš: “Oh to je to”, staneš i pogledaš. Vidiš, još uvijek si na početku knjige. Koliko bolja radnja može biti od ove što se upravo sad dogodila?
Snažno, strahovito, nevjerojatno. Knjiga zbog koje će ti srce stalno lupati. Ne samo zbog strašnih događaja u njoj, nego i zbog nevjerojatne ljubavi koja je u njoj prikazana.
Zbog snage koju ljubav ima u ovoj knjizi kad su ispred likova lica puna zla.

Knjiga izgubljenih imena savršena je priča o knjigama i ljubavi, nadahnuta istinitim događanjima Drugog svjetskog rata koja će te odvesti upravo u to vrijeme. Moć koju ova knjiga ima je način pripovijedanja zbog kojega ćeš se osjećati kao da si ti neki od likova iz knjige.

Kad je došla k meni, rekla je da je svatko tko vidi čaroliju u knjigama sigurno dobra osoba.

župnik Clement, lik iz knjige

knjiga-izgubljenih-imena

Protagonistica u francuskom pokretu otpora, snažna žena s velikom ulogom u Drugom svjetskom ratu – Eva Traube koja jednog dana u novinama ugleda sliku knjige koja je nestala prije 65 godina. Epitres et evangiles – knjiga koja sakriva prava imena židovske djece pobjegle u Švicarsku tijekom rata. Knjiga koja sadržava odgovor na pitanje do kojeg nikada nije uspjela doći, a sada upravo “ganja” taj odgovor.

-Mislim da bih radije umro svijestan da sam nastojao ispravno postupati nego živio sa spoznajom da sam okrenuo leđa….

Remy, lik iz knjige

Stvarne i nesretne priče Židova, osjećaji kroz koje te Kristin vuče tijekom cijele knjige, tjeraju te da čitaš dalje i stvaraju ti želju da okrećeš stranice dok ne saznaš što je bilo sljedeće.

Moram priznati da me knjiga u potpunosti iznenadila radnjom i načinom razvoja događaja. Nakon toliko povijesno nadahnutih knjiga koje sam pročitala, ovo je jed(i)na knjiga koja me cijelo vrijeme tjerala da plačem, drhtim i strepim.

Kristin Harmel je ostavila dojam vrlo inteligentne žene, žene kakvu književnost treba. Ženu s idejama i povijesnim znanjem koja će ti pružiti sve što ti treba kada je u pitanju knjiga ovakve tematike.

Bravo Mozaik knjiga na prekrasnom izdanju koje možete pronaći ovdje.

 

Izvor: Ljepota čitanja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.