RECENZIJA Petra Jukić, Ljepota čitanja

Mary Kubica je autorica mnogih bestselera, a na hrvatski jezik su prevedene samo dvije knjige te ih je izdao Mozaik knjiga – Dobra djevojka i Pronađi me. Prijevod Pronađi me potpisuje Vesna Valenčić, a sama priča ti donosi napeti psihološki triler s vrlo neočekivanim preokretima.

U malom pitoresknom predgrađu nestaje mlada majka Shelby Tebow. Ubrzo nakon njenog nestanka dogodi se još jedan strašan slučaj – nestaju Meredith i Delilah, majka i njena šestogodišnja kći. Jedanaest godina nakon ovih događaja jedna žena u šetnji sa svojom kćerkom susreće djevojčicu koja tvrdi da se zove Delilah. Što se dogodilo prije 11 godina? Jesu li ovi slučajevi povezani? I gdje je Delilah bila sve to vrijeme? Ako te je zaintrigirao ovaj kratki sinopsis, čekaj samo da objasnim zbog čega je ova knjiga toliko genijalna.

Svako novo otkriće jedan je šok

Ovo je jedna od onih knjiga koja će te svakim novim otkrićem iznenaditi jer definitivno nećeš očekivati takav slijed događaja.

Samu priču pratimo kroz dva tijeka radnje, prošlost i sadašnjost te kroz pripovijedanje nekoliko likova što pridonosi samoj tajnovitosti. Ono što ostavlja poseban dojam je upravo autoričin stil pisanja u kojem čitatelju usputno otkriva vrlo važne odgovore.

Ako si očekivao sličnu priču mnogim, trenutno popularnim, trilerima, onda si se prevario jer ovo je priča čiji ritam ne jenjava ni na trenutak, a sam ishod je toliko neočekivan da imaš osjećaj šoka. Svojim likovima autorica nije željela otkriti puno i upravo je time izazvala sumnju u sve, a ne samo jednu osobu.

 

mary kubica

Jednostavna za čitanje, odlična za početnike

Stil pisanja vrlo je jednostavan i radnja je laka za praćenje, zbog čega je ovaj triler idealan za sve koji nisu nikada čitali ovaj žanr, a žele pokušati. Knjiga se iznimno brzo čita te, kao svaki odličan triler, tjera čitatelja na daljnje okretanje stranica. Radnja se odvijala dosta brzo i nije bilo puno čekanja za rasplet. Iako ti se možda u jednom trenu učini da je tako, vjeruj da svaki lik i svaka linija priče na kraju sjednu na svoje mjesto.

Ako voliš da je priča dobro zaokružena bez repova i neodgovorenih pitanja, Mary Kubica dala ti je idealnu knjigu. Ovaj će ti roman pružiti vrlo jednostavne odgovor na sve zagonetke ove priče, a autorica nije ostavila nijedno pitanje neodgovorenim. Znam da mnogi zamjeraju jednostavnost odgovora, ali smatram da je ponekad jednostavan odgovor i najbolji. Ne moraju autori uvijek komplicirati te na taj način ostavljati rupe u radnji.

Iako ti se na početku to može tako činiti, ova knjiga nije prepuna krvi i nasilja niti je degutantna. Knjiga ima nekoliko mjesta na kojima se može osjetiti utjecaj trilerskih klišeja, ali autorica vrlo dobro hoda po toj liniji i čini te klišeje svojima.

Smatram kako bi serija, ili čak film, snimljena po ovoj knjizi bio odličan pogodak i ne bih se iznenadila da je u planu.

I za sam kraj, ako voliš vrlo pametno konstruiranu radnju, zanimljive likove i iznenađujuće obrate, onda je Pronađi me definitivno knjiga koja će ti se svidjeti.

 

Izvor: Ljepota čitanja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.