Recenzija Mirna Habjanović, Pax_liber

Hazel je Sinnett pripadnica visokog škotskog društva u kojem ima ugovoren brak sa uglednim Bernardom. No, njezino srce ne žudi za njime, već za znanošću. Hazel želi postati kirurginjom te pronaći lijek za rimsku groznicu koja je u to vrijeme pokorila njezim rodni Edinburgh. Tijekom svojega tajnog plana za ostvarenjem vlastitih snova, ona sreće mladića Jacka Currera čiji je posao iskapanje mrtvih tijela koja je kasnije prodavao. Njihov slučajan susret dovodi ih do snažne povezanosti te ih vodi do mračnih tajni koje se kriju iza ograde groblja, ali i tajni stanovitog dr. Beechama.

“Nisu li čuda samo znanost koju čovjek još ne razumije?”

Kada sam vidjela najavu na stranicama Mozaik knjiga, zbog dijela u sinopsisu da je Hazel bila izbačena s predavanja iz anatomije jer je žena, odmah sam znala da će se ovaj roman naći na mojoj listi za čitanje.  No, ovo nije članak u kojem iznosim svoju perspektivu diskriminacije u medicini (:D), već recenzija pa krenimo redom.

Sam je roman vrlo čitljiv, poglavlja su optimalne dužine te zanimljivi završetci pojedinih poglavlja čitatelja mame na daljnje okretanje stranica. Radnja je smještena u Edinburgh koji mene oduvijek privlači pa mi se nije bilo teško suživjeti sa živopisnim opisima te sam na trenutke, u mislima, zajedno sa Hazel šetala do Kraljevskog anatomskog instituta. Sama je radnja slojevita pa je, među glavnu tematiku umrlih od rimske groznice i dr. Beechama koji je izvodio eksperimente na ljudima te vodio predavanja iz anatomije, utkana i ljubavna priča Hazelinog osoblja te njezin odnos sa Bernardom s kojime je imala ugovoren brak praktički od rođenja.
Ono što je mene posebno osvojilo način je na koji je autorica prikazala Hazelin lik koji bi u stvarnom životu okarakterizirao izvrsnog liječnika. Također, njezino kršenje normi u odnosu s Bernardom, dalo joj je jednu posebnu energiju o kakvoj bih rado češće čitala u romanima.
Anatomija, roman utkan na manje od 300 stranica, u meni je izazvao pravi vrtlog emocija. Suosjećanje i divljenje Hazel, tugu prema Jackovom načinu života te, u konačnici, dirljiv završetak naveli su me da ovom romanu dam čistu peticu te mi se on tjednima nakon čitanja još mota glavom.
Od mene imate samo preporuke!

 

Izvor: Pax_liber

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.