RECENZIJA Milena Lovrić, Veličanstvena knjiga

Ikigai je japanska riječ koja nema točan prijevod. Riječ je sastavljena spajanjem “iki” što znači “život” ili “biti živ”, i “gai” što znači “ono što vrijedi i ima vrijednost”. Doslovno prevedeno, ikigai bi predstavljao “razlog za postojanje” ili “strast našeg života”.

Nakon što su otkrili ključeve motivacije i dugovječnosti, Francesc Miralles i Hector Garcia kroz ovu praktičnu knjigu pomažu nam pronaći životnu svrhu i smisao. Sa ikigai metodom traže savršenu ravnotežu između naše prošlosti i sadašnjosti kako bismo u budućnosti potpuno upoznali sami sebe i razvili talenat ispunjavanja vlastitih potreba.

Tri je stvari iznimno teško napraviti: razbiti čelik i dijamant te upoznati samoga sebe. (Benjamin Franklin)

Knjigom putujemo kroz tri faze: putovanje u budućnost (Tokio), putovanje kroz prošlost (Kyoto) i putovanje kroz sadašnjost (Ise). Vlak kojim putujemo vodi nas kroz 35 postaja s praktičnim vježbama koje iz nas isijavaju sreću i blagostanje, te nam omogućuju da otkrijemo, potenciramo i provedemo u djelo svoju životnu svrhu.

Život se može razumjeti samo gledajući unatrag, ali se može živjeti samo gledajući prema naprijed. (Sören Kierkegaard)

Ova knjiga potiče nas na djelovanje. Da bismo bili sretni, ne trebaju nam nikakvi recepti iz self – helpa. Dovoljno je da budemo sretni sa svjetlošću svoje buduće strasti, ali sa stvarnošću svoje prošlosti. Ikigai je metoda vrlo zdravog razuma koja oživljava životno iskustvo u svakoj komponenti. Sreću nećemo pronaći u receptima drugih, već u vlastitim svakodnevnim iskustvima.

Naš je život pun planina za koje mislimo da su zabranjene ili na koje se osjećamo nesposobnima popeti, ali magla koja nam skriva put obično se nalazi u naočalama kojima ih gledamo. Prije nego što krenemo put vrha, trebamo očistiti svoj pogled od nemogućega, kao da brišemo zamagljeno staklo. Jer ono što je nemoguće, zapravo je mentalna etiketa, zavaravajući filtar ispred naših očiju.

Ako još uvijek niste otkrili tajnu vašeg sretnog ikigaia, autori imaju odličnu vježbu za vas. Sve što vam za nju treba jest olovka, papir i iskreni odgovori na pitanja. Test se sastoji od četiri dijela: ono što volim, ono što je svijetu potrebno, ono za što me mogu platiti i ono u čemu sam dobar. Kada iskreno i bez puno pretjeranog razmišljanja, ali i bez nametanja tuđeg mišljenja, odgovorite na ova četiri pitanja, na dobrom ste putu za otkrivanje svoje životne strasti.

Svi imamo oko sebe ljude koji nam nakon kratkog vremena provedenoga u njihovom društvu prenose energiju i s kojima se, ne znajući točno zašto, osjećamo dobro. Ali imamo i ljude koji nas, nažalost, deprimiraju, rastužuju i crpe nam energiju koju imamo. Sve se to događa jer smo, družeći se s drugima, svakodnevno i u svakoj prilici zaraženi njihovim emocijama. (Ferran Ramon  Cortés)

Na tom putu otkrivanja ikigaia događat će se pozitivne promjene dok god slijedimo ovih 35 postaja. No, ako negdje i pogriješimo, nije smak svijeta. Ponekad trebamo i pogriješiti kako bismo stekli neku vrijednu lekciju. I puno je lakše to sve proći uz jedan veliki osmijeh na licu.

Ako stvari ne funkcioniraju onako kako smo ih planirali, to nije neuspjeh. Neuspjeh je nastaviti stalno raditi jedno te isto očekujući različite rezultate. (Einstein)

Budi sretan u trenutku, to je dovoljno. Svaki trenutak sve je što trebamo, ništa više. Ako postanemo svjesni da je svaki trenutak jedinstven, nećemo trebati i dalje tražiti sreću. (Majka Tereza)

Ako osjetimo da je vrijeme za promjene, možda ćemo na početku osjetiti strah, ali kad jednom ispravimo smjer, shvatit ćemo da je strah bio puno manji od skoka. Kad stavimo sa strane sve ono za čim više ne osjećamo strast, tad pišemo nove ideje. Ikigai, kao i život, nije nešto stalno i nepomično. Ne zaboravimo bitnu stvar: Promijenimo smjer ako imamo za tim potrebu jer život je prekratak da bismo ostali zarobljeni u pustinji.

Za kraj donosim poruku autora posvećenu čitateljima:

Gdje se god nalazio i što god postigao, uvijek se podsjećaj da se još štošta može učiniti i da je sve u tvojim rukama.

Izvor: Veličanstvena knjiga

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.