RECENZIJA Milena Lovrić, Veličanstvena knjiga

“Što spašavamo iz požara” je jedna topla, dirljiva priča o ljubavi, obiteljskim odnosima i značenju oprosta.

Kroz priču prvenstveno pratimo život mlade vatrogaskinje Cassie Hanwell. Cassie je osoba koja je još u ranoj mladosti užasno povrijeđena od njoj dragih osoba, majke i tadašnjeg dečka. Sve to ostavilo je ogroman trag na njezinoj duši i postala je užasno nepovjerljiva i zatvorena osoba. Stvorila je oklop oko sebe da štiti njenu ranjivost, da bude hrabra i da je nitko nikada više ne povrijedi.

Kao vatrogaskinja bila je jedna od najiskusnijih, svima omiljena. No, jedan tragikomični događaj koštat će je posla, a i bolest njene majke bit će dodatni razlog da dobije premještaj u drugi grad. Točnije, radit će u vatrogasnoj postaji u kojoj je nezamislivo da jedna žena može biti vatrogaskinja. Uz niz spletki, laži i jednu ljubav na pomolu Cassie će polako početi prihvaćati sebe i opraštati drugima…

Život je takav. Uvijek se nešto dogodi. Životi se zaustave, promijene. Neki se ljudi nakon toga nikada ne mogu ponovno sastaviti. Pitala sam se hoće li njoj to uspjeti. Pitala sam se hoće li to uspjeti meni.

Ispočetka nisam bila oduševljena knjigom, ali što sam dublje zalazila u srž priče, sve više i više me se dojmila. Ovo je zapravo jedna polagano ispričana priča sa više bitnih pouka.

Da, svijet je prepun neizrecive okrutnosti. Ali odgovor na to ne može biti da nikad ne osjetimo nadu, sreću ili ljubav, nego da cijenimo i pamtimo svaku dragocjenu, kratkotrajnu i prolaznu sekundu takvih osjećaja. Nije odgovor nikad više ne voljeti. Odgovor je voljeti bez zadrške, kad god možemo.

Cassie je mlada djevojka, uspješna u svom poslu, omiljena u svojoj postaji, ali iznutra ona je sušta suprotnost. Iznutra ona polagano trune. Svjesno i bez želje da joj itko pomogne. S obzirom da je bila jako povrijeđena, odlučila je nikada se ne zaljubiti jer je ljubav samo za slabiće. Uz to, cijeli život se pitala zašto ju je majka napustila. Za djevojku u najosjetljivijim godinama to je bio ogroman šok, ogroman udarac koji je ostavio traga na njoj. Iako je održavala nekakav kontakt s majkom, nikad joj to zapravo nije oprostila. Mora se priznati da joj nikako nije bilo lako.

Nema te količine naslikanog cvijeća koja može prekriti istinu. Ona je još uvijek ista ona osoba koja nas je ostavila. Ona je ista ona osoba koja je nestala baš kad sam je trebala, istinski trebala. Ona je još uvijek jedno od najvećih razočaranja mojeg života.

S obzirom da je dobila prebačaj i stigla u postaju koja ne prihvaća žene u svojim redovima, morala se dokazivati više nego inače. Više je vježbala jer je morala biti bolja, brža i vrjednija od muških kolega. Držala se savjeta bivše zapovjednice, a to je da vatrogasci međusobno ne smiju biti u vezama. Ali, jedan vatrogasni novak polako će otapati led koji je godinama taložila na svome srcu i polako će otkrivati čaroliju ljubavi.

Kad su novakove usne dotaknule moje, sve ono što me je boljelo – godinama, barem sad kad sam to shvatila – najednom je prošlo. Osjetila sam neku novu radost kakvu dotad nisam poznavala. Je li to ta ljubav? Ja to nisam znala. Znala sam jedino da je ovaj poljubac, ovaj trenutak između nas dvoje, nešto doista posebno.

Diana, Casseina mama, priča je za sebe. Iako je napustila muža i kćer radi drugog muškarca, kroz priču otkrivamo razloge zašto je to učinila. Koliko god mi se to činilo grozno, na kraju sam ju počela shvaćati. S jedne strane sam ju okrivljavala, a s druge sam ju nekako i podržala. Pokazala se kao osoba velikog srca, ali sa ogromnom dvojbom na njemu. Ali, ona je osoba koja poznaje kolika je moć oprosta. Ona je ta koja pomaže Cassie da nauči opraštati i sebi i drugima i tako pronađe put ka sreći.

Oprost je povezan s umom postavljenim da otpušta. Radi se o tome da konačno u sebi prihvatiš kako ti je netko učinio nešto nažao i to prihvatiš. A nakon toga moraš prihvatiti da je i osoba koja te je povrijedila samo obično ljudsko biće s manama, kao i svi ljudi. I onda dopustiti da te ta spoznaja vodi do boljeg, dubljeg razumijevanja onoga što se dogodilo. A onda dolazi treći dio, možda i najteži. To je pokušaj spoznaje da su posljedice toga što ti se dogodilo na neki način tebi bile i od pomoći, bez obzira na to koliko te je netko povrijedio.

Ovaj roman idealan je za čitanje uz vatricu i dekicu u dugim, hladnim zimskim večerima koje su pred nama. Dok je vani studen, ova priča ugrijat će vam dušu. Priznajem da sam u nekim trenucima čak i zaplakala. Toliko je ova priča sposobna prodrmati čitatelja, pokazati kolika je snaga čarolije istinskoga oprosta i iskrene ljubavi. Moju preporuku imate.

 

Izvor: Veličanstvena knjiga

Akcija! 65% popusta na enciklopediju Zdravi vrt

Pogledaj ponudu

Akcija! 65% popusta na enciklopediju Zdravi vrt

Ušteda 47,30 €!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.