RECENZIJA Milena Lovrić, Veličanstvena knjiga

Odmah na početku priznat ću da sam ovaj roman poduže vrijeme držala po strani, samo zbog broja stranica. Nekako se nisam mogla natjerati započeti s čitanjem znajući da me čeka 677 stranica. Iako mi nije problem čitati “debeljuce”, nekako sam bila skeptična , pitala sam se što će to održavati radnju duž cijele knjige, a da ni u kojem trenutku ne izgubi draž čitatelja.

Sada, nakon čitanja, žao mi je što je ovaj roman toliko dugo čekao svoj red. Ne da mi ni u kojem trenu nije bio dosadan, nego sam na kraju ostala zatečena koliko je roman zapravo savršeno osmišljen. Duž cijelog romana odvija se nešto novo, zanimljivo, napeto… Iako ljubavni roman, ja bih ga svrstala čak pod krimić. I to odličan ljubavni krimić.

U ovom romanu upoznajemo se prvenstveno sa Julie Mathison i Zacharyjem Benedictom. Na prvi pogled, oni su dvoje ljudi koji dolaze iz dva sasvim različita svijeta. Oni su dva potpuno različita karaktera, sasvim nespojiva. Julie je mirna, staložena djevojka, povučena i uzorna, dok je Zachary glamurozan lik iz svijeta slavnih, temperamentan i ponekad jako ishitren.

Dok je prinosio ustima čašu s konjakom, gledao je kako se u kaminu kotrlja jedna cjepanica i raspiruje iskre te se zapitao što bi se dogodilo da je nekoga kao što je ona upoznao dok je bio mlad. Bi li ga ona mogla spasiti od samoga sebe, naučiti ga da oprašta, omekšati mu srce, ispuniti mu praznine u životu? Bi li mu mogla dati veće i vrednije ciljeve od nagomilavanja novca i moći i slave, koji su mu oblikovali život?

Zachary je rodom iz bogate obitelji iz koje će ga spletom okolnosti istjerati njegova vlastita baka. Snaći se u glumačkoj industriji u kojoj će postati bogat i slavan glumac i redatelj. Njegova supruga Rachel bit će ustrijeljena na setu, a za njenu smrt bit će okrivljen sam Zachary. Nakon pomno isplaniranog bijega iz zatvora, usputno će oteti Julie koja će se od toga dana uvući u njegov život.

U očima javnosti Julie će postati i pomagač i žrtva, ovisno kako tko procjeni situaciju. No, u Zacharyjevim očima ona će postati predivna djevojka koja će početi otapati njegovo zanmrznuto srce, djevojka kojoj će toliko vjerovati da joj i najsakrivenije tajne poželi ispričati.

Za Julie, s vremenom će Zachary postati najveći san, čovjek za kojeg se želi boriti svim srcem. Vjera u njegovu nevinost i njegov iskreni pogled dat će joj snagu za tu borbu. Iako je ponekad jako teško čak i njoj povjerovati u sve njegove priče dok drugi podastiru dokaze za njegovu krivicu.

Po deseti put u posljednjih sat vremena je zaključila da pravi ubojica sigurno ne bi bio nježan dok bi ljubio neku ženu niti bi prema njoj bio ljubazan i šaljiv. Razum joj je govorio da je glupa ako misli da je porota bila u krivu ; ali večeras, kad god ga je pogledala, svi njezini instinkti govorili su joj da je nevin. A ako je bio nevin, onda nije mogla ni podnijeti pomisao kroz što je sve prolazio.

Ljubavna priča između Zacharyja i Julie poprilično je uzbudljiva. Od ljubavi obične djevojke sa bjeguncem prerasta u pravu pravcatu pustolovinu. Nešto što ni jedno ni drugo ni sanjali nisu da im se može dogoditi. Toliko vjere, nade i ljubavi, ali i patnje i razočaranja unijeto je u ovu priču.

S trideset pet godina napokon je saznao kako je to kad te netko voli samo zbog tebe samog… Kad te netko voli kad nisi ni bogat ni slavan ni ugledan… Kad te bezuvjetno voli žena koja je iznimno hrabra i odana. Sada je to znao, baš kao što je znao i da će ga ona – ako joj kaže što osjeća prema njoj – zbog tih svojih vrlina čekati godinama nakon što on nestane.

Na kraju, da vam napomenem kako ova knjiga ima jednu zadaću, a to je širenje pismenosti. Julie je učila čitati žene koje nikada nisu imale priliku naučiti čitati. Ovu knjigu autorica s ljubavlju i razumijevanjem posvećuje milijunima Amerikanki koje, zbog životnih okolnosti iz djetinjstva, nikada nisu naučile čitati. Također je posvećuje i svim onim iznimnim, brižnim ljudima koji su uložili svoje vrijeme i trud u program pod nazivom “Širite pismenost”. Svakako hvale vrijedna akcija.

Ako već niste čitali roman “Savršen”, nemojte kao i ja odlagati čitanje. Vjerujte mi, očekuje vas 677 stranica čistog užitka, jedna predivna ljubavna, pustolovna priča sa poprilično napetom radnjom. U nijednom trenutku pozornost ne slabi, stranice se okreću vrlo brzo i radnja je svakom idućom stranicom to zanimljivija. Za ovo promjenjivo ljeto odličan izbor, bili doma ili na plaži,ova knjiga je pun pogodak. Ja sam uživala, a ne sumnjam da ćete i vi…

Bila je uz njega dok su ga svi smatrali ubojicom, željela ga je dok joj nije imao što ponuditi, i naučila ga opraštati. Veselila se njegovim uspjesima, podržavala ga kad je bio u pravu i tvrdoglavo mu se suprotstavljala kad je bio u krivu. Dala je smisao njegovu životu i ispunila ga svrhom, značenjem, smijehom i ljubavlju.

 

Izvor: Veličanstvena knjiga

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.