RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Psihološki triler A onda je nestala (engl. Then she was gone) Lise Jewell, čiji prijevod s engleskog potpisuje Saša Drach, objavljen je krajem 2019. godine u izdanju 

Mozaik knjiga

 i predstavljen na sljedeći način:

„Ellie Mack savršeno je dijete. Ima 15 godina, najmlađa je od troje djece u obitelji. Samo ju je nekoliko dana dijelilo od ljetnih praznika.
A onda je nestala.
Njezina majka nakon tog traumatičnog događaja pokušava ponovno dovesti svoj život u red. Prošlo je deset godina od djetetova nestanka, sedam od razvoda i samo mjesec dana od posljednjeg pronalaska ikakva traga o Ellienu nestanku.
Učinit će joj se da joj život kreće nabolje kad upozna šarmantnog sredovječnog muškarca i veza s njim postane ozbiljnija nego što je očekivala.
A kad ugleda njegovu kćer, priča će ponovno krenuti unazad. Naime, njegova kći, Poppy, izgleda identično Ellie.
Sad će trebati odgovoriti na mnoga pitanja: kamo je Ellie otišla? Je li, kao što je policija pretpostavila, samo pobjegla od kuće ili je ipak razlog njezina nestanka mnogo strašniji? Tko je uistinu muškarac kojeg je upoznala? I zašto njegova kći toliko silno sliči njezinom nestalom djetetu?

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/a-onda-je-nestala/

Laurel i Paul Mack živjeli su sasvim normalnim obiteljskim životom s troje djece sve do trenutka kad je njihova najmlađa kćer, tada petnaestogodišnja Ellie nestala bez traga. Tijekom teških deset godina od kćerina nestanka, a bez ijedne informacije o njoj, obitelj se postupno raspadala. Prvo su se Paul i Laurel razveli i nakon toga Paul je započeo novu ljubavnu vezu, a potom su se Jake i Hanna odselili iz obiteljskog gnijezda. Međutim, tek deset godina nakon nestanka, policija je otkrila da je Ellie zapravo mrtva.

Nakon pokopa kćerinih posmrtnih ostataka, a bez informacije što joj se doista dogodilo i zašto je nestala, Laurel nema očekivanja od svog života. Međutim, upoznavši šarmantnog Floyda koji ju pozove na večeru, Laurel započne ljubavnu vezu s njim, shvativši da i ona ima pravo pronaći sreću i mir. Međutim, kad upozna njegovu mlađu kćer Poppy, Laurel ostane šokirana. Naime, Poppy izgledom previše podsjeća na Ellie. Čak i zrelo ponašanje u njezinoj dobi previše podsjeća na Ellieno ponašanje…a Laurel odlučuje saznati kako je to uopće moguće.

A onda je nestala uzbudljiv je psihotriler s dva međusobno povezana misterija u središtu radnje – misterijem nestanka Ellie Mack prije deset godina i misterijem nevjerojatne fizičke sličnosti devetogodišnje Poppy s Ellie – zbog kojih neizvjesnost izvire sa stranica, a radnja drži pažnju od početka do kraja. Iako je tema romana nestanak djeteta, na što smo često nailazili u psihotrilerima posljednjih godina, moram istaknuti da je Lisa Jewell radnju obradila drugačije, stavivši naglasak prvenstveno na nastavak života članova Elliene obitelji i to deset godina nakon njezina nestanka. Time se u romanu pojavljuju i druge teme – tragedija jedne obitelji, kao i otkrivanje mračnih tajni druge obitelji.

Uz to, potrebno je istaknuti da je naratorica većine radnje Laurel, zbog čije veze s Floydom i dolazimo do otkrića da Poppy nevjerojatno nalikuje na Ellie, ali povremeno se javljaju i drugi naratori – pa tako i sama Ellie, ali i osoba koja nam postupno otkriva što se doista dogodilo s Ellie. Zbog promjene naratora radnja je silno napeta, a time se, na moju sreću, razbija spora radnja prvenstveno potaknuta Laurelinim monotonim monolozima. Međutim, upravo tim monolozima, koji po mojem mišljenju pomalo zagušuju radnju, autorica izvrsno psihološki analizira sve likove iz Laureline perspektive i opisuje nam tragediju obitelji Mack nakon Elliena nestanka, ističući motive kao što su roditeljska bol zbog nestanka i gubitka djeteta, raspad obitelji koja je dobro funkcionirala dok ih nije zadesila tragedija, te ponovni pronalazak ljubavi, sreće i mira. Dakle, radnja je vrlo dobro strukturirana, prvenstveno zbog spomenutih tema i motiva, kojima ne samo da se obrađuje tema nestanka djeteta, nego i obiteljske teme, čime se otkrivaju mračne tajne koje će vas potresti do srži, a koje otkrivate sloj po sloj tijekom cijelog čitanja.

Uzbudljivo, napeto i šokantno! Moja preporuka!

Hvala Mozaiku na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje. ?

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.