RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Kriminalistički roman Znam tajnu (engl. I know a secret) Tess Gerritsen, čiji prijevod s engleskog potpisuje Igor Rendić, objavljen je 2023. godine u izdanju Mozaik knjige i predstavljen na sljedeći način:

“Roman Znam tajnu dvanaesti je nastavak legendarnog serijala o detektivki Rizzoli i patologinji Isles.

S ovakvim se mjestom zločina detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles još nisu susrele. Producentica nezavisnih filmova strave pronađena je na krevetu u gotovo spokojnu položaju. Čovjek bi pomislio da je tek usnula… da nije očnih jabučica u njezinoj šaci.

Sljedeće je ubojstvo počinjeno na jednako groteskan način. Mlad muškarac pronađen je s trima strijelama precizno zabodenim u srce. Poveznice između slučajeva upućuju Jane i Mauru na serijskog ubojicu čija su fiksacija brutalno ubijeni sveci. Njegova sljedeća i posljednja žrtva mlada je žena koja zna što joj se sprema. Ona je jedina koja može pomoći Jane i Mauri uhvatiti zločinca. Ako ikad odluči otkriti tajnu koju jedino ona i ubojica znaju…

Tess Gerritsen jedna je od najčitanijih suvremenih autorica kriminalističkih trilera. Hrvatski čitatelji upoznali su je čitajući romane poput Harema mrtvih duša, Vrta kostiju, Kluba Mefisto, Samo prividne smrti Kirurga. Prema njezinim romanima snimljena je televizijska serija Cure na zadatku.”

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/znam-tajnu/

Tess Gerritsen, Znam tajnu

Kad mladu producenticu pronađu mrtvu u prizoru kao iz horor filma kakve snima – s očnim jabučicama u rukama, detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles shvaćaju da imaju posla s opasnim ubojicom. No, kad se pojavi još jedno tijelo, ovog puta mladog muškarca ubijenog na još bizarniji način, trima strijelama u prsa, čini im se da bi mogle imati posla sa serijskim ubojicom. Ubrzo na vidjelo izvlače slučaj star dvadeset godina o seksualnom zlostavljanju djece i zaštićenim svjedocima što dodatno komplicira cijeli slučaj, a tragova još uvijek nemaju dovoljno da pronađu ubojicu. Ipak, pronalaze jednu od žrtava slučaja prije dvadeset godina, ali ne znaju da ona skriva opasnu istinu iz prošlosti…

Kriminalistički roman Znam tajnu dvanaesti je po redu u slavnom serijalu o detektivki Jane Rizzoli i forenzičkoj patologinji Mauri Isles te je, kao i svi prethodni romani, naprosto savršen za ljubitelje žanra i idealno štivo za čitanje ovog ljeta. Naime, brzo i lako čitljiva radnja nevjerojatno je napeta, dinamična i neizvjesna cijelo čitanje, a policijska istraga brutalnih ubojstava i neizostavni forenzički dio posla Maure Isles vjerno i slikovito su opisani. Pritom su bitni likovi prikazani detaljno i slojevito, s fokusom na privatne i poslovne živote Jane i Maure. Dodajte tome višestruku narativnu strukturu, kratka poglavlja i mnoštvo preokreta po poglavljima i imate kriminalistički roman kojem se stranice okreću same od sebe i u kojem ne možete vjerovati niti jednom liku, a čiji će vas rasplet u potpunosti šokirati. Mislim da je jasno da sam ljubiteljica serijala od prve knjige i to već dobrih desetak godina, pa mi je teško biti objektivna, tako da recenziju završavam velikom preporukom ne samo ove najnovije prevedene knjige kod nas, već i cijelog ovog izvrsnog serijala.

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.