RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Povijesna fikcija Lincolnova cesta (engl. The Lincoln Highway) Amora Towlesa, čiji prijevod s engleskog potpisuje Tomislav Žilić, objavljen je 2022. godine u izdanju Mozaik knjige i predstavljen na sljedeći način:

“Prepun života, šarma, bogato izmaštanih mjesta i nezaboravnih likova, roman Lincolnova cesta izvanredno je putovanje kroz Ameriku 1950-ih iz pera majstora pripovjedača Amora Lowlesa.

U lipnju 1954. osamnaestogodišnjeg Emmetta Watsona kući u Nebrasku vraća upravitelj radne farme za maloljetnike na kojoj je Emmet odslužio petnaest mjeseci zbog ubojstva iz nehaja.

Kako ga je majka odavno napustila, a otac nedavno preminuo za sobom ostavivši dugove, obiteljsku farmu zaplijenila je banka. Emmett ostaje s genijalnim osmogodišnjim bratom Billyjem i plavim Studebakerom, a to je sve što mu treba za put u Kaliforniju gdje će započeti novi život.

I možda bi se sve to tako i odvilo da se dva Emmettova prijatelja s farme nisu kriomice dovezla u prtljažniku upraviteljeva automobila. Oni imaju sasvim drugačiji plan za njihovu budućnost, onaj koji će ih sve odvesti na sudbonosno putovanje Lincolnovom cestom – u New York.”

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/lincolnova-cesta/

Kad odsluži godinu dana kazne za ubojstvo na radnoj farmi za maloljetnike, osamnaestogodišnji Emmett s upraviteljem stiže na obiteljsku farmu u Nebrasku. Međutim, kako mu je nedavno otac umro i ostavio dugove, farma je završila u vlasništvu banke, a Emmett i njegov osmogodišnji brat Billy praktički su na ulici. Jedino što im je ostalo jest Emmettov plavi Studebaker, s kojim planiraju otputovati u Kaliforniju i započeti novi život. No, uskoro im planove poremete dva Emmettova prijatelja s farme, Vojvotkinja i Smuško koji se iznenada pojavljuju na farmi i nagovore Emmetta na putovanje za New York. Upravo to putovanje bit će najveće putovanje njihovih života…

Lincolnova cesta povijesna je fikcija s upečatljivom i šarmantnom radnjom smještenom u 1954. godini koja prikazuje avanturu života trojice mladića i jednog dječaka koji putuju Lincolnovom cestom iz Nebraske sve do New Yorka, a čime je prikazan njihov kompliciran put ka odrastanju. Slikovita i dojmljiva radnja u središtu sadrži teške, ali očaravajuće životne priče spomenutih glavnih likova, čime do izražaja dolaze motivi prijateljstva i hrabrosti, ali i osvete i izdaje. Osim toga, iako obimna i detaljna, s više povezanih i dobro nijansiranih priča iz prošlosti i sadašnjosti bitnih likova, radnja je lako i brzo čitljiva, u dijelovima napeta i neizvjesna, a zbog humora zanimljiva i zabavna. Time su i svi bitni likovi slojevito i realno prikazani, sa svim manama i vrlinama, a vidljiv je i prikaz mladih muškaraca koji se bore živjeti u svijetu u kojem još uvijek nisu naučili živjeti. Elegantno, jedinstveno i upečatljivo djelo Amora Towlesa koje ćete obožavati, možda i više od Plemenitog gospodina u Moskvi. Ja sam uživala u svakoj stranici, iako vjerujem da još uvijek nisam dobro razumjela ovo štivo i da bih ga svakako trebala ponovno pročitati, s obzirom na slojevitost radnje i vještinu ovog autora. Svakako bih voljela da sadrži malo manje irelevantnih detalja. Ocjena 4,5 uz preporuku za čitanje.

Hvala dragim ljudima iz Mozaika na primjerku za čitanje i recenziranje.

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.