RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Kriminalistički roman Ispod Đavoljeg mosta (engl. Beneath Devil’s Bridge) Loreth Anne White, čiji prijevod s engleskog potpisuje Andrej Bukarica, objavljen je 2022. godine u izdanju Mozaik knjige i predstavljen na sljedeći način:

“Trinity Scott, autorica podcasta o istinitim zločinima, na pragu je slave. Treba joj samo jedan značajan slučaj.

Njezina je najnovija fiksacija Clayton Jay Pelley. Prije više od dva desetljeća ovaj je obiteljski čovjek i školski savjetnik priznao da je brutalno ubio svoju učenicu Leenu Rai. Ostaje samo pitanje: ZAŠTO?

Dvadeset i četiri godine poslije, u nizu ekskluzivnih intervjua iz zatvora, Clayton otkriva što se uistinu dogodilo te noći ispod Đavoljeg mosta – on nikoga nije ubio.

Trinityno slušateljstvo raste i ocjene nikada nisu bile više, no nedostaje ključna osoba slučaja: Rachel Walczak, umirovljena detektivka koja je nauštrb vlastitog života razotkrila Pelleyjeve uvrnute porive i smjestila ga iza rešetaka. Ona odbija biti dio Claytonove nove igre, no odjek Trinitynih djela preglasan je. Rachel mora slijediti istinu, čak i ako je bolna.

Jedno je jasno: ispod Đavoljeg mosta nevinost umire.”

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/ispod-davoljeg-mosta/

Kada je četrnaestogodišnja Leena Rai u jesen 1997. godine pronađena mrtva u rijeci ispod Đavoljeg mosta, stanovnici malog tvorničkog grada Twin Falls zgrozili su se nad tim događajem. No, kako je ubrzo uhićen njen silovatelj i ubojica, Clayton Jay Pelley, pravda je zadovoljena.

Međutim, dvadeset i četiri godine kasnije, u intervjuu za podcast o istinitim zločinima Trinity Scott, Clayton tvrdi da on zapravo nije zlostavljao niti ubio Leenu tog dana. Zaintrigirana, Trinity odlučuje otkriti je li istina što govori te zašto bi u tom slučaju sve te godine nevin proveo u zatvoru. No, pritom mora doprijeti do detektivke koja je radila na slučaju, ali Rachel ne želi čuti za Trinity i njen podcast, ponajviše jer joj je taj slučaj razorio život…

S višestrukom narativnom strukturom, iznenadnim preokretima po poglavljima te inteligentnim navođenjem čitatelja na krive tragove, kriminalistički roman s elementima psihološkog trilera, Ispod Đavoljeg mosta idealno je štivo za ljubitelje žanra. Slikovitim prikazima događaja u prošlosti i sadašnjosti stvara se mračna atmosfera radnje koja je cijelo čitanje napeta i dinamična, brzo i lako čitljiva te silno neizvjesna. Osim toga, psihološko profiliranje bitnih likova detaljno je i slojevito, čime do izražaja dolaze njihove mračne tajne iz prošlosti, kao i motivi vršnjačkog nasilja te spolnog zlostavljanja. Šokantan rasplet dolazi kao točka na „i“ ovoj cjelokupno vješto izvedenoj radnji koja je posebno upečatljiva, pa čak i uznemirujuća, jer je inspirirana stvarnim događajima. Moja preporuka uz ocjenu 5!

Hvala dragim ljudima iz Mozaika na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje.

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.