RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Elle Cosimano: Ubojita Finlay Donovan (pročitano 14. svibnja 2022.)

Humoristični roman Ubojita Finlay Donovan (engl. Finlay Donovan is Killing It: A Mystery) Elle Cosimano, čiji prijevod s engleskog potpisuje Ivana Bodul, objavljen je 2022. godine u izdanju Mozaik knjige i predstavljen na sljedeći način:

“Ubojita Finlay Donovan urnebesno je duhovit roman o majci koja postaje plaćeni ubojica.

FINLAY DONOVAN, samohranoj majci i posrnuloj spisateljici krimića, sve je krenulo nizbrdo. Bivši muž joj je iza leđa najurio dadilju, a jutros je morala poslati svoju četverogodišnju kćer u vrtić s kosom zalijepljenom samoljepljivom vrpcom na glavu nakon nesretnog događaja sa škarama.

Samu činjenicu da je uspjela stići na ručak sa svojom agenticom smatra pravim malim uspjehom. No dok s agenticom razgovara o radnji svog najnovijeg kriminalističkog romana, žena za susjednim stolom pogrešno shvati njihov razgovor te sada smatra da je ona plaćeni ubojica koja se za naknadu rješava tuđih problematičnih muževa.

A kad joj žena krišom ostavi papirić s imenom i obećanjem da će za obavljeni posao dobiti izdašnu svotu novca, Finlay odjednom počinje kovati planove koji se ne tiču više samo njezina romana. Na kraju krajeva, znate kako kažu: pišite o onome što poznajete.”

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/ubojita-finlay-donovan/

Finlay Donovan samohrana je majka dvoje djece koja upravo proživljava najgore dane u životu. Nakon što je otkrila da joj suprug ima aferu s agenticom nekretnina Theresom, s kojom sada i živi, Finlay nema nimalo inspiracije za pisanje, a pod ugovorom je za novi roman. Uz to Finlay mora manevrirati između uloge kućanice i majke dvoje malene djece, a Steven je, kao što je upravo u najgorem trenutku saznala, dao otkaz njihovoj dadilji Vero. Osim što kasni s pisanjem, Finlay kasni i s plaćanjem svih računa, a Steven i Theresa zahtijevaju skrbništvo nad djecom. Čini se kao da njenim nevoljama nema kraja. Sve dok u torbici, nakon sastanka s agenticom, ne otkrije poruku s imenom jednog muškarca. Shvativši o čemu je riječ – da je ženska osoba do njihova stola pogrešno shvatila njen razgovor s agenticom, pomislivši da je Finlay plaćeni ubojica, obećavši joj izdašnu svotu novca za obavljanje tog posla – Finlay počinje kovati planove koji bi cijelu situaciju mogli uvelike olakšati, ali i zakomplicirati…

Ubojita Finlay Donovan urnebesno je zabavan i zanimljiv humoristični roman koji je idealno štivo za opuštanje i smijeh. S glavnom junakinjom Finlay Donovan kao naratorom cijele priče, radnja je brzo i lako čitljiva, zabavna i zanimljiva te prilično duhovita, ali i napeta i dinamična, ponajviše zbog kriminalističkog žanra koji je vješto kombiniran s humorističnim žanrom. Ovakva radnja inteligentno je i pametno štivo koje od prve do zadnje stranice garantira zabavu, smijeh i opuštanje, dok iznenadni preokreti po poglavljima doprinose neizvjesnosti prilikom čitanja. S glavnom junakinjom se svaka majka, pogotovo samohrana i zaposlena, može poistovjetiti, dok su svi drugi bitni likovi detaljno i slojevito prikazani. Pozadinska ljubavna romansa dodatno začinjava ionako zanimljivu radnju u kojoj sam uživala doslovno cijelo čitanje. Velika preporuka ovog laganog štiva za čitanje tijekom vrućih dana ovog proljeća i ljeta uz ocjenu 5!

Hvala dragim ljudima iz Mozaika na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje uz napomenu da jedva čekam prijevod nastavka romana. ?

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.