RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Povijesna fikcija Knjiga izgubljenih imena (engl. The Book of Lost Names) Kristin Harmel, čiji prijevod s engleskog potpisuje Vesna Valenčić, objavljen je 2022. godine u izdanju Mozaik knjige i predstavljen na sljedeći način:

„Nadahnut zapanjujućim stvarnim događajima, roman Knjiga izgubljenih imena svjedoči o izdržljivosti ljudskoga duha, o snazi hrabrosti i ljubavi pred licem zla.

Kad ostarjela knjižničarka Eva Traube Abrams na fotografiji u novinama opazi knjigu koju već šezdeset pet godina smatra nestalom, preplave je sjećanja na preživljene opasnosti i izgubljenu ljubav. Eva 1942. bježi iz Pariza nakon uhićenja njezina oca, poljskog Židova. Pronalazi utočište u planinskom selu i ondje uči izrađivati dokumente s lažnim identitetima za židovsku djecu koja bježe u neutralnu Švicarsku. Uz pomoć člana pokreta otpora, šarmantnog Rémyja, Eva pronalazi način da se sačuvaju prava imena djece, premlade da zapamte svoj identitet. U taj svezak – Knjigu izgubljenih imena – unosi i jednu životno važnu poruku na čiji odgovoru nikad neće prestati čekati.“

Link:  https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/knjiga-izgubljenih-imena/

Osamdesetšestogodišnja knjižničarka Eva Traube Abrams igrom slučaja u novinama opazi knjigu koja joj je prije šezdeset pet godina obilježila život.

Naime, 1942. godine Eva je s majkom iz Pariza pobjegla u Aurignon nakon uhićenja njenog oca, Židova doseljenika iz Poljske. Ubrzo Eva s katoličkim svećenikom i muškarcem zvanim Remy počinje izrađivati dokumente s lažnim identitetima kako bi spasili židovsku djecu, a pritom pronalazi način kako sačuvati prava imena djece – pomoću Knjige izgubljenih imena. Međutim, u spašavanju tuđih života, Eva riskira i svoj vlastiti…

„Nada je opasan lopov koji krade danas radi sutra koje nikad neće doći.“

Knjiga izgubljenih imena povijesna je fikcija inspirirana stvarnim događajima o krivotvoriteljima dokumenata koji su spasili na tisuće Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Kombinacijom priča iz prošlosti i sadašnjosti s Evom Traube, Židovkinjom poljskog porijekla iz Francuske, kao glavnom junakinjom, priča je brzo i lako čitljiva, iznimno zanimljiva i dojmljiva, a zbog poglavlja iz prošlosti prilično napeta i neizvjesna, ponajviše zbog detaljno opisanih ratnih zbivanja te tragičnih sudbina Židova. Uvjerljivi opisi mjesta i događaja, posebice onih iz ratnih godina, kao i doza obiteljskog i ljubavnog žanra cjelokupnoj priči daju dobru dozu emotivnosti i dirljivosti, dok detaljna karakterizacija glavnih likova u čitatelju pobuđuje suosjećanje s njihovim neizvjesnim sudbinama. Knjiga izgubljenih imena očaravajuća je priča o ljubavi, gubitku i hrabrosti tijekom ratnih godina, podjednako prekrasna i dirljiva, čime je postala štivo koje ću dugo pamtiti i kojem ću se svakako ponovno vraćati! Moja preporuka s ocjenom 5!

Hvala dragim ljudima iz Mozaik knjige na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje.

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.