RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Psihotriler Glasine (engl. The Rumour) Lesley Kare, čiji prijevod s engleskog potpisuje Ira Martinović, objavljen je početkom 2020. godine u izdanju 

Mozaik knjiga

 i predstavljen na sljedeći način:

„Priča se da je u gradu zloglasni ubojica djece. Priča se da je žena i da živi pod novim imenom.
Tko je ona?

Hoće li njezin zločinački um ponovno posegnuti za ubojitim oružjem?

Kad Joanna, samohrana majka, u školskom dvorištu čuje tu glasinu i prepriča je prijateljici, tu vijest ništa neće moći zaustaviti i u malom gradu probudit će se duhovi.
Sally McGowan imala je samo 10 godina kad je ubila dječaka mlađeg od sebe. No njezine fotografije ne postoje i nitko ne zna gdje je. Ali glasine se šire.
Tko je mogući ubojica koji sada živi među njima? Koliko glasine mogu biti opasne? I koliko će daleko Joanna biti spremna ići kako bi zaštitila one koje najviše voli?

Netko od nas je sposoban ubiti. Netko od nas je već ubojica.“

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/pretprodaja-glasine/

Joanna Critchley se sa šestogodišnjim sinom Alfiejem iz Londona nedavno doselila u sat vremena vožnje udaljen gradić Flinstead. U želji da sinu pronađe prijatelje i olakša prilagodbu u novoj školi, Joanna započinje druženje s nekoliko majki kojima prenese glasinu koju je čula na školskom dvorištu – da u njihovom gradiću živi žena koja je šezdesetih godina prošlog stoljeća, u dobi od samo deset godina, ubila petogodišnjeg dječaka. Ubrzo cijeli grad preplave glasine o sumnji da se navedena žena skriva pod drugim identitetom i doista živi među njima. Međutim, glasine bi u ovom slučaju mogle biti smrtonosne jer netko je u Flinsteadu spreman ubiti da se zaštiti…

„Glasine su poput sjemena koje raznosi vjetar. Nitko ne zna kamo će sletjeti, ali sigurno kad-tad hoće. Zavući će se u rupe i procijepe, pustiti korijenje. Proklijat će. Nije važno jesu li glasine lažne, jesu li istinite. Što ih se češće ponavlja, to postaju snažnije i brže. Rastu poput čarobnoga graha, nezaustavljivo jure uvis.“

Glasine su inteligentan psihotriler ispripovijedan iz perspektive Joanne Critchley, s vješto konstruiranom radnjom u kratkim i brzim poglavljima koja često dobivaju neočekivane obrate i time čitatelja navode na krive tragove. Stoga je svaka žena u zrelim godinama koja živi u Flinsteadu sumnjiva i moguća ubojica djece iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a čime Joanna postaje opsjednuta, pa samim time i uvjerena da su ona i njen sin u opasnosti, čemu samo pridonose laži i spletke pojedinih stanovnika Flinsteada. Iz tog su razloga napetost i neizvjesnost podignute na višu razinu, a radnja je bez praznog hoda i inteligentno usmjerena na zavaravanje, kako Joanne tako i čitatelja, a posebno s obzirom na činjenicu da glasine nisu potkrijepljene dokazima, ali svejedno potpiruju vatru odnosno šire se i dalje. Takvom radnjom smještenom u malu sredinu, prikazuju se i toksični odnosi među ljudima koji sve znaju jedni o drugima, a ujedno se izvlači i zaključak da bi svatko trebao gledati prvenstveno na sebe i svoj život, a nikada na druge, njihove živote i, eventualno, životne pogreške. Konačno, potpuno neočekivan rasplet ove zamršene radnje stavlja točku na „i“ savršeno konstruiranog psihotrilera koji oduševljava, a koji je, potpuno opravdano, Lesley Karu proslavio diljem svijeta. Jedva čekam još psihotrilera iz njenog pera. Moja preporuka! ?

„Najvažniji trenutci u našem životu svode se na izbor donesen u djeliću sekunde. I taj nas izbor odredi zauvijek.“

Hvala Mozaiku na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje, koji je dostupan za kupnju u knjižarama i na webshopu 

Svijet knjige.
Izvor: Svijet jednog knjigoljupca
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.