RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Claire Allan: Zvala se Rose (pročitano 21. siječnja 2022.)

Psihološki triler Zvala se Rose (engl. Her name Was Rose) Claire Allan, čiji prijevod s engleskog potpisuje Divina Marion, objavljen je 2022. godine u izdanju Mozaik i predstavljen na sljedeći način:

“Pristojno je pustiti prekrasnu mladu majku s djetetom ispred sebe. Pristojno je pridržati joj vrata i uz smiješak je pozdraviti. Ali što učiniti kad već u sljedećem trenutku beživotno leži na cesti, slomljenog vrata, usred crvene mrlje koja se postepeno širi? Kako nastaviti?

Rose je imala sve što Emily oduvijek želi: prekrasnu obitelj punu ljubavi, sjajan posao, bliske prijatelje i savršen dom. Ali sada Roseinom mužu nedostaje supruga, a njezinu je sinu potrebna majka. Zašto Emily ne bi preuzela tu ulogu?

Ali Emily zaboravlja da ničiji život nije savršen i da ništa nije kakvim se čini.”

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/zvala-se-rose/

Kad posvjedoči prometnoj nesreći u kojoj smrtno strada pješakinja s kojom je netom prije razgovarala, Emily je uvjerena da je vozač zapravo želio pregaziti – nju.

Naime, Emily je u tom trenutku iz pristojnosti Rose propustila ispred sebe, s obzirom da je bila s malim djetetom u kolicima, izgledajući neopterećeno i sretno. Emily se tako već dugi niz godina nije osjećala, posebno nakon incidenta s bivšim dečkom Benom, za kojeg sada sumnja da je bio organizator navedene prometne nesreće i da je upravo ona trebala biti žrtva, a ne Rose.

Opterećena navedenom nesrećom i Roseinim životom, o kojem detalje doznaje s društvenih mreža, Emily se uspije zaposliti na njenom radnom mjestu, a ubrzo upoznaje i njenog supruga, sada udovca s malim djetetom. Kad se nenadano sprijatelji s Cianom, Emily shvati da je Rose uz njega bila zaista sretna, pa poželi komadić sreće i za sebe.

No, Emily zaboravlja da nitko nije savršen i da nije sve uvijek onako kako se čini…

Psihološki triler Zvala se Rose, ispripovijedan iz perspektive glavne junakinje Emily, s iznenadnim preokretima po poglavljima brzo je i lako čitljiv, nadasve zanimljiv te drži pažnju od prve do zadnje stranice. Bez obzira na činjenicu da je radnja, nakon šokantnog početka i do dojmljivog zapleta pomalo usporenog tempa, cijelo čitanje je napeto i neizvjesno, ponajviše zbog misterija smrti Rose Grahame koji se nalazi u središtu radnje, ali i obiteljskih motiva koji se s vremenom sve više ističu. Takvom radnjom bitni likovi su detaljno i slojevito prikazani, posebno glavna junakinja koja pripovijeda cjelokupnu priču, uz povremena poglavlja posvećena Rose, ali moram istaknuti činjenicu da je Emily kao pripovjedač iritantna, s obzirom na njene nesigurnosti, nedostatak samopouzdanja i anksioznost te sklonost pogrešnim odlukama. Vješto izveden zaplet i šokantan rasplet prikazuju pouku priče da ništa nije onakvo kakvim se čini i da ničiji život nije savršen! Zbog lošijeg dojma glavne junakinje, ocjena 4, ali uz preporuku za čitanje, posebno ljubiteljima žanra.

Hvala dragim ljudima iz Mozaik knjige na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje.

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.