RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Kriminalistički roman Nijemi vrisak (engl. Silent Scream) Angele Marsons, čiji prijevod s engleskog potpisuje Dado Čakalo, objavljen je 2018. godine u izdanju Mozaik knjiga kao prvi roman serijala o inspektorici Kim Stone te je predstavljen na sljedeći način:

„Petero ljudi okupe se oko plitkoga groba. Kopali su ga naizmjence. Trebalo bi im puno više vremena da su kopali jamu za odraslu osobu…
Mnogo godina kasnije, ravnateljica ženske škole nađena je okrutno utopljena. Bilo je to prvo u nizu jezivih ubojstava koji su potresli Black Country. Ali kad otkriju ljudske ostatke na zemljištu nekadašnjeg doma za nezbrinutu djecu, s njima na vidjelo izađu i uznemirujuće tajne tog mjesta.
Policijska inspektorica Kim Stone nedugo nakon toga shvati da lovi izopačeni um, čija ubojstva sežu desetljećima unatrag. Broj tijela raste, a Kim mora spriječiti ubojicu prije nego što ponovno napadne. Međutim, da bi ga uhvatila, Kim se mora suočiti s vlastitim demonima iz prošlosti prije nego što bude prekasno.“

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/nijemi-vrisak/

Kad pronađu okrutno utopljenu ravnateljicu ženske škole, a potom otkriju i ljudske kosti na zemljištu nekadašnjeg doma za nezbrinutu djecu, policijska inspektorica Kim Stone započinje istraživati slučaj koji bi se mogao pokazati kao najteži u karijeri. Osim što se povećava broj mrtvih, a ubojica ne ostavlja tragove iza sebe, Kim se mora suočiti i s vlastitom prošlošću – jer je i sama u djetinjstvu provela nekoliko godina u domu za nezbrinutu djecu. Hoće li se Kim moći suočiti sama sa sobom i svojom prošlošću, a potom s okrutnim ubojicom?

S radnjom fokusiranom na okrutna i naizgled nepovezana ubojstva iz prošlosti i sadašnjosti, kriminalistički roman Nijemi vrisak idealno je štivo za ljubitelje žanra i savršen početak novog serijala koji se mora obožavati. Napeta i dinamična radnja brzo je i lako čitljiva, ponajviše zbog kratkih poglavlja, iznenadnih preokreta po poglavljima te višestruke narativne strukture, kojom prevladava glavna junakinja – strastvena, odvažna i inteligentna policijska inspektorica Kim Stone. Osim toga, zbog napete policijske istrage i potrage za ubojicom, radnja je cijelo čitanje zanimljiva i neizvjesna te praznog hoda, a neočekivani i šokantni rasplet stavlja točku na „i“ ovoj cjelokupno izvrsnoj radnji. Kriminalistički roman za sve ljubitelje žanra i baš po mom ukusu! Ocjena 5 s velikom preporukom za čitanje! ?

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.