RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Lisa Jewell: Obitelj s gornjeg kata (pročitano 8. studenog 2021.)

Psihološki triler Obitelj s gornjeg kata (engl. The Family Upstairs) Lise Jewell, čiji prijevod s engleskog potpisuje Igor Rendić, objavljen je 2021. godine u izdanju Mozaik knjiga i predstavljen na sljedeći način:

„PAZI KOME OTVARAŠ VRATA…
U velikoj kući u mondenoj četvrti Chelsea u Londonu, dijete se budi u svom krevetiću. Dobro uhranjeno i zbrinuto, veselo očekuje nekoga da ga primi u naručje. U kuhinji su tri trupla, a kraj njih našvrljana poruka. Mrtvi su nekoliko dana.
Tko se brinuo za dijete?
Gdje je otišao?“

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/obitelj-s-gornjeg-kata/

1994. godina
Po dojavi, policijski službenici dolaze u kuću u mondenoj četvrti Chelsea u Londonu, gdje pronalaze tri mrtva tijela odraslih ljudi i živo, zdravo i dobro uhranjeno dijete u krevetiću.

Sadašnjost
Libby, glavna rukovoditeljica odjela prodaje tvrtke koja dizajnira kuhinje, zaprima pismo odvjetničkog ureda u kojem stoji obavijest da je naslijedila kuću u četvrti Chelsea u Londonu. Ubrzo doznaje da se kao dijete zvala Serenity Lamb i da su je policajci pronašli kraj tri mrtva tijela u toj kući.

Tko je pazio na nju tih nekoliko dana dok su joj roditelji i nepoznati muškarac mrtvi ležali u kuhinji? I zašto su počinili samoubojstvo?

Obitelj s gornjeg kata psihološki je triler s dozom žanra obiteljske drame, u čijem središtu radnje se nalazi misterij smrti roditelja Libby Jones, tada Serenity Lamb, kao i nestanka određenih članova obitelji. Višestrukom narativnom strukturom, odnosno pričom prikazanom kroz tri glavna lika u sadašnjosti i prošlosti, postupno se, sloj po sloj, otkrivaju detalji o životu obitelji Lamb tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, za koje je policija vjerovala da su se družili sa sumnjivim ljudima, zbog čega se čak smatralo da su članovi komune ili kulta, a pritom se otkrivaju i mračne obiteljske tajne. Zbog toga je radnja prilično jeziva i uznemirujuća za čitanje, a time su i vješto prikazani motivi obiteljskih odnosa, nasilja i izdaje. Cjelokupna radnja je napeta i neizvjesna te silno mračna i gotička, a zbog kratkih i brzih poglavlja je lako čitljiva. No, kako sadrži i poneke irelevantne detalje koji zagušuju čitanje, a i teške teme koje nisu za svakoga, a zbog kojih je čitanje ponekad mučno, od mene ocjena 4, no, naravno, uz preporuku, pogotovo za ljubitelje žanra!

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.