RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Horor Meksički roman strave (engl. Mexican Gothic) Silvie Moreno-Garcie, čiji prijevod s engleskog potpisuje Maja Opačić, objavljen je 2021. godine u izdanju Mozaik knjiga i predstavljen na sljedeći način:

„Očaravajuća feministička verzija romana strave. U Meksiku pedesetih godina 20. stoljeća mlada pripadnica visokog društva otkriva jezive tajne prekrasne stare vile.

Nakon što je od rođakinje primila pismo sastavljeno u bunilu, Noemí Taboada kreće k njoj u Kuriju, izoliranu vilu u meksičkoj provinciji. Nije sigurna što će ondje pronaći – suprug njezine rođakinje, naočiti Englez, potpuni je stranac, a Noemí o regiji ne zna gotovo ništa.

Noemí nije nikakva klasična junakinja. Glamurozna je pripadnica visokog društva, a njezine šik haljine i savršeni crveni ruž primjereni su koktel-zabavama, a ne amaterskoj špijunaži. No Noemí je čvrsta i pametna, i ne boji se: ni sestričninog novog supruga, koji je istovremeno zastrašujuć i privlačan, ni njegova oca, drevnog patrijarha koji je njome, čini se, fasciniran, pa ni same vile koja počinje ulaziti u Noemíne snove vizijama krvi, pohote i propasti.

Njezin jedini saveznik u ovom negostoljubivom domu stidljiv je i nježan najmlađi član obitelji, Francis. Sve upućuje na to da joj želi pomoći, ali i da prešućuje poremećene priče o prošlosti svoje obitelji. Jer Kurija krije nebrojene tajne. Nekoć nemjerljivo bogatstvo štitilo je vilu od znatiželjnih pogleda, ali, kopajući dublje, Noemí na svjetlo dana izvlači morbidne priče o nasilju i ludilu.

Ipak, očarana jezivim i zavodljivim svijetom Kurije, uskoro ni sama više iz nje ne nalazi izlaza.“

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/meksicki-roman-strave/

Primivši zabrinjavajuće pismo od rođakinje Cataline, a na nagovor oca, mlada i odvažna Noemi Taboada odlazi posjetiti Catalinu u Kuriju, izoliranu vilu u meksičkoj provinciji. Dolaskom u Kuriju Noemi upoznaje članove obitelji Doyle i njihova nesnosna pravila ponašanja. Naime, večera se poslužuje bez razgovora, do rođakinje joj je izrazito teško doći, a i u grad ne smije bez pitanja i pratnje. Odlučna doznati što se doista događa u Kuriji i imaju li smisla Catalinina pisma, Noemi počinje kopati po prošlosti obitelji Doyle, no saznanje bi joj moglo zauvijek promijeniti ili čak uništiti život…

Horor s dozom žanra psihotrilera i obiteljske drame, Meksički roman strave, očaravajuća je feministička verzija romana strave, s odvažnom i hrabrom glavnom junakinjom te radnjom smještenom u pedesete godine 20. stoljeća u Meksiku. Napeta i dinamična radnja brzo je čitljiva zbog gotičke atmosfere i jezivih detalja koji se ponajviše ističu u opisima mjesta radnje, u zastrašujućoj Kuriji, ali i noćnih zbivanja koja lede krv u žilama. Otkrivati tajne obitelji Doyle bilo je prilično zanimljivo i neočekivano jer se nisam nadala natprirodnim elementima, no ostala sam ugodno iznenađena. Ovo je svakako prikladno štivo za Halloween, a koje bi bilo za čistu peticu da je priča u početku ubrzana, odnosno da nema suvišnih detalja koji stvaraju monotoniju. No, ako ste strašljivci, ne čitajte ovaj roman po noći, ali ga svakako pročitajte. Moja preporuka s ocjenom 4! ?

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.