RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Kriminalistički roman Krvne veze (engl. Blood Lines) Angele Marsons, čiji prijevod s engleskog potpisuje Igor Rendić, objavljen je 2021. godine u izdanju Mozaik knjiga kao peti roman serijala o inspektorici Kim Stone i nastavak romana Nijemi vrisak, Izopačene igre, Izgubljene djevojčice i Pravi se mrtva, te je predstavljen na sljedeći način:

„Kriminalistički roman Krvne veze svjetska je uspješnica i peti slučaj inspektorice Kim Stone.

Brižna majka i socijalna radnica ubijena je jednim preciznim ubodom u srce. Naizgled se čini da je nesretna žrtva pljačke koja je pošla po zlu. No detektivki Kim Stone nešto ne odgovara.

Kada je i lokalni ovisnik pronađen s istom ubodnom ranom, Kim zna da ima posla s istim ubojicom. Ali s obzirom na to da ništa ne povezuje žrtve osim hladne, promišljene prirode njihovih smrti, ovo bi mogao biti njezin najteži slučaj do sada.
Međutim, Kimina potraga za ubojicom postaje još složenija kada ona dobije pismo doktorice Alex Thorne, sociopatkinje koju je već smjestila iza rešetaka. Ali sada je Alex odlučna u namjeri da napadne gdje je Kim najslabija i dovodi ju licem u lice sa ženom koja je odgovorna za smrt njezinog mlađeg brata – Kiminom majkom.

Kako se broj žrtava povećava, Kim i njezin tim raspliću mrežu mračnih tajni, koje ih dovode sve bliže ubojici. Ali izgleda da je sada jedan od njih u smrtnoj opasnosti. Ali ovog puta Kim možda nije dovoljno snažna da ih spasi.“

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/krvne-veze/

Dvije žene koje nemaju apsolutno nikakvih poveznica ubijene su na isti način – ubodom u srce. Kako nema nikakvih tragova i dokaza, a način ubojstava prikazuje da je riječ o bezosjećajnom i okrutnom ubojici, Kim Stone shvaća da će joj ovo biti najteži slučaj ikada.

Ne pomaže joj niti činjenica da Alex Thorne iz zatvora uporno pokušava uspostaviti kontakt s njom, pa čak odlazi toliko daleko da se upliće u njenu prošlost i odnos s majkom koju Kim ne podnosi. Pritisnuta istragom koja tapka na mjestu, ali i privatnim problemima, Kim će ovog puta morati biti jača nego ikad da bi pobijedila neprijatelje…

Krvne veze kriminalistički je roman s brzom i napetom radnjom u čijem središtu se nalazi sad već dobro nam znana inspektorica Kim Stone koju apsolutno obožavamo jer je uporna, vješta i bez dlake na jeziku, a koja ponovno, sa svojim uvježbanim timom, pokušava stati na kraj serijskom ubojici. S iznenadnim preokretima po poglavljima, višestrukom narativnom strukturom te povremenim poglavljima iz prošlosti radnja je lako čitljiva i zanimljiva, životna i prilično neizvjesna te bez praznog hoda. Policijska istraga, potraga za ubojicom i utrka s vremenom pojačavaju dojam neizvjesnosti, a stranice se, čini se, okreću same od sebe te dolaze do briljantnog raspleta koji stavlja točku na „i“ cjelokupnoj radnji. Kriminalistički roman za sve ljubitelje žanra i baš po mom ukusu! Naravno, ocjena 5 s velikom preporukom za čitanje! ?

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.