RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Kriminalistički roman Izbliza (engl. Close to Home) engleske autorice Care Hunter, čiji prijevod s engleskog potpisuje Maja Opačić, objavljen je krajem 2019. godine u izdanju 

Mozaik knjiga

 i predstavljen na sljedeći način:

„Kako dijete može nestati bez traga?
Osmogodišnja Daisy Mason sinoć je nestala sa zabave u obiteljskome domu. Nitko od susjeda u njezinoj mirnoj ulici u predgrađu ništa nije vidio – barem tako tvrde.
Inspektor Fawley pokušava slučaju pristupiti bez predrasuda. Ali on dobro zna da je u devedeset posto slučajeva krivac netko koga je žrtva poznavala.
To znači da netko laže.
I da Daisy vrijeme istječe.“

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/pretprodaja-izbliza/

Izbliza je prvi roman kriminalističkog serijala o inspektoru Adamu Fawleyu, iz čije perspektive pratimo većinu radnje koja započinje nestankom osmogodišnje djevojčice Daisy Mason. Fawley, vođen statistikom iz prijašnjih slučajeva otmice djece, sumnja da je Daisy oteo netko blizak, kojem uvjerenju pridonosi činjenica da je djevojčica nestala sa zabave u obiteljskom domu gdje su bili prisutni samo prijatelji i poznanici obitelji Mason. Međutim, obitelj, prijatelji i susjedi tvrde da o njenom nestanku ne znaju ništa, a istraga tapka u mraku zbog nedostatka dokaza i tragova. Svjestan da mu istječe vrijeme ako želi djevojčicu pronaći živu, Fawley kreće u bjesomučnu utrku s vremenom i mogućim osumnjičenicima, među kojima su prvenstveno Daisyini roditelji Sharon i Barry, te uz pomoć policijske ekipe započinje otkrivati mračne tajne obitelji Mason koje se skrivaju iza lažnog prikaza normalne obitelji, a zbog čijih je tajni djevojčica nestala bez traga.

„Znao sam da ćemo se prije ili kasnije suočiti s nečim ovakvim. Ali samo zato što znate da će se nešto dogoditi, ne znači da će vam biti išta lakše kad se doista i dogodi.“

Bez praznog hoda, a s velikom dozom napetosti i neizvjesnosti, Izbliza je vješto konstruiran kriminalistički roman s elementima psihotrilera, kojim se autorica izvrsno predstavila i započela kriminalistički serijal, čiji drugi roman U mraku očekujemo uskoro u izdanju Mozaik knjige.

S tužnom obiteljskom pričom iz pozadine i otkrivanjem mračnih tajni te obitelji, čiji su članovi, svaki na svoj način direktno i/ili indirektno krivi za nestanak djevojčice, pa su ujedno i osumnjičenici, Izbliza u skoro svakom poglavlju sadrži zanimljive i šokantne zaplete i rasplete, čime se pojačava neizvjesnost, a otkrivaju šokantni detalji koji su doveli do nestanka osmogodišnjakinje. Zbog toga se ovaj roman ne može ispustiti iz ruku, a čitatelj silno želi otkriti što se to doista dogodilo s Daisy Mason i je li doista netko od članova obitelji kriv za njezin nestanak i, posljedično, moguću smrt. Isto to žele otkriti i poznanici obitelji Mason, kao i ljudi diljem Britanije, koji na društvenim mrežama vode diskusije oko cijelog slučaja, a što je sve autorica izvrsno ukomponirala u radnju policijske istrage, što dovodi do još veće neizvjesnosti, a čitatelje navodi na krive tragove.

Samih odlučnih tragova i činjenica nedostaje, pa Fawley inteligentno usmjerenom istragom kopa ispod površine u samu srž šokantnih obiteljskih tajni, čime otkriva tajne i spletke koje se kriju iza slike idilične obitelji, čime ovaj roman dobiva i tematiku obiteljske drame, što me oduševilo, a što se, po mojem mišljenju, zaista odlično uklopilo u radnju kriminalističkog romana koji započinje nestankom jedne djevojčice. Odličnoj i vješto izvedenoj radnji doprinosi i izvrsna psihološka karakterizacija likova, počevši od samog inspektora Adama Fawleya kojeg time upoznajemo, a nastavivši se preko svih članova obitelji Mason. Šokantan obrat na kraju stavlja točku na i izvrsnog kriminalističkog romana s elementima psihotrilera koji oduševljava! Stoga, imate moju veliku preporuku za čitanje!

Hvala Mozaiku na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje. ?

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.