RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Povijesni roman Dom za neželjene djevojčice (engl. The Home for Unwanted Girls) Joanne Goodman, čiji prijevod s engleskog potpisuje Dragana Grozdanić, objavljen je 2021. godine u izdanju Mozaik knjiga i predstavljen na sljedeći način:

„U Quebecu, sredinom dvadesetoga stoljeća, Francuzi i Englezi se međusobno toleriraju, oprezno se uljudno ophodeći, slično kao roditelji Maggie Hughes. Maggien otac, kojemu je materinski jezik engleski, za svoju kćer ima ambicije koje ne uključuju udaju za siromašnoga Francuza, Gabriela Phénixa, mladića sa susjedne farme. Ali Gabriel je zarobio Maggieno srce. Kada ona kao petnaestogodišnjakinja zatrudni, njezini roditelji primoraju je da malenu Elodie dade na posvajanje i ponovno se vrati „na pravi put“.
Elodie odrasta u jednom siromašnom sirotištu u Quebecu. Takvo već samo po sebi dovoljno nesigurno postojanje doživljava tragičan preokret kada je Elodie, zajedno s tisućama ostale siročadi iz Quebeca, proglašena umobolnom, kao posljedica novoga zakona kojim se više financijskih sredstava osigurava za psihijatrijske bolnice nego za sirotišta. Pretrpjevši odvratno postupanje redovnica, Elodie naposljetku stječe slobodu kao sedamnaestogodišnjakinja, kada je gurnuta u jedan nepoznat i često uznemirujuć svijet.
Maggie, u braku s poslovnim čovjekom koji žudi za tim da zasnuje obitelj, ne može zaboraviti kćer koju je bila prisiljena ostaviti i slučajan ponovni susret s Gabrielom potiče je da donese iznimno stresnu odluku. Tijekom godina, životi Maggie i Elodie se isprepliću, ali nikada ne dotiču, no naposljetku se spajaju kada Maggie pođe u potragu za svojom davno izgubljenom kćeri, razotkriti istinu koja im je objema bila uskraćena.“
Link: https://mozaik-knjiga.hr/pro…/dom-za-nezeljene-djevojcice/

1950. godina, Quebec

Iako joj je otac Englez, koji je oženio Francuskinju, oduvijek govorio da odabir Francuza za dečka i supruga nije dobar izbor za nju, petnaestogodišnja Maggie Hughes zaljubila se u Gabriela Phoenixa, mladog farmera sa susjedne farme. Njihova veza završila je naglo, u trenutku kad su Maggieni roditelji otkrili da je trudna. Pristavši dati dijete na posvajanje, bez Gabrielova znanja, Maggie rađa djevojčicu koju njeni roditelji odmah odvode u sirotište.

Nekoliko godina kasnije, Maggie je zaposlena i udana žena koja pokušava imati djecu, međutim sve trudnoće završavaju pobačajima. Sve više želeći dijete, Maggie počinje žudjeti za prvorođenom kćeri i odlučuje otkriti gdje je, istovremeno strahujući da je još uvijek u sirotištu.

Elodie doista odrasta u sirotištu, ali nedavno su sva sirotišta pretvorena u umobolnice, zbog čega su neželjena djeca smatrana psihički bolesnim osobama. Elodie je od malih nogu prisiljena na težak rad, red i disciplinu, a iako oduvijek žudi da je majka napokon dođe spasiti iz sirotišta, Elodie s godinama počinje biti svjesna da se to neće dogoditi. Međutim, Maggie kreće u potragu za njom, a njihovi se životi počnu ispreplitati, pa bi istina mogla izaći na vidjelo…

Dom za neželjene djevojčice povijesni je roman utemeljen na istinitim događajima o bolnoj i teškoj sudbini nezakonite djece koja su rođena sredinom 20. stoljeća u Kanadi te smještena u sirotišta koja su pretvorena u umobolnice, a zbog čega su se ta djeca smatrala psihički bolesnima. Dirljivo je i emotivno čitati priče o Maggie i Elodie, majci i kćeri koje su razdvojene odmah po Elodienom rođenju, jer se njeno začeće smatralo sramotom, s obzirom da se dogodilo dok je Maggie bila maloljetna i neudana srednjoškolka. No, iako je riječ o teškoj temi, radnja je cijelo čitanje pitka i bez praznog hoda, zanimljiva i dojmljiva, a zbog čega se lako i brzo čita. Pojavljuju se i pitanja položaja žene u društvu, bila ona udana ili neudana, očekujući da će se svakako što prije udati i roditi djecu, ako to do tada nije učinila, te se pritom posvetiti majčinstvu i kućanskim poslovima, a ujedno se pojavljuju i pitanja sukoba Engleza i Francuza u Kanadi u to doba. Osim toga, pojam izgubljene ljubavi, što se nalazi u pozadini radnje, a čemu se Maggie uz potragu za kćeri posvećuje, dodatno pojačava emocije koje se ionako nalaze na svakoj stranici ovog romana. Ozbiljne teme ukomponirane su u vješto ispripovijedanu priču o neraskidivoj sponi majke i kćeri koja se čita u dahu, a koja me je u potpunosti osvojila svojom surovošću, emotivnošću i snagom! Moja preporuka s ocjenom 5!

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.