RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Povijesni roman Dar prošlosti (engl. The Dressmaker’s Gift) Fione Valpy, čiji prijevod s engleskog potpisuje Vesna Valenčić, objavljen je 2021. godine u izdanju 

Mozaik knjiga

 i predstavljen na sljedeći način:

„Autorica bestseler Fiona Valpy donosi uzbudljivu priču o trima mladima ženama suočenima s nemogućim odlukama. Kako će im povijest i njihove obitelji suditi?
Pariz, 1940. godine
Nacisti su okupirali grad, a tri mlade švelje vode svoje živote kako najbolje znaju i mogu. No sve tri skrivaju tajne. Ratom pogođena Mireille bori se na strani pokreta otpora, Claire je zaveo njemački časnik, a Vivienne je upletena u nešto što ni jednoj od njih ne može otkriti.
Dvije generacije poslije, Claireina unuka Harriet, Engleskinja, dolazi u Pariz, sama i nesigurna, u očajničkoj potrazi za vezom sa svojom prošlošću. Živeći i radeći u istoj zgradi u Rue Cardinale, doznaje istinu o svojoj baki – i sebi – te razotkriva obiteljsku povijest koja je mračnija i bolnija nego što je ikad zamišljala.
U vrijeme rata tri se švelje suočavaju s nemogućim odabirima kad ih njihove tajne aktivnosti dovode u veliku opasnost. Spojene odanošću, ugrožene izdajom, mogu li preživjeti najmračnije povijesno doba bez teških posljedica?“
Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/dar-proslosti/

Pariz, 1940. godina

U Nacistima okupiranom Parizu tri prijateljice Claire, Mirielle i Vivienne rade kao švelje u zgradi u Rue Cardinale, gdje u potkrovlju zajedno i žive. Dok se Mireille od početka bori na strani pokreta otpora, Claire se zaljubljuje u šarmantnog njemačkog časnika, maštajući o boljoj budućnosti. S druge strane, Viviennine tajne bi ih sve mogle dovesti u opasnost, koja se ionako nalazi svuda oko njih…

Pariz, sadašnjost

Dvije generacije poslije, Claireina unuka Harriet iz Engleske dolazi u Pariz kako bi otkrila istinu o prošlosti svoje obitelji. Živeći i radeći u istoj zgradi kao baka, Harriet počinje otkrivati priču o sudbini svoje bake i njenih dviju prijateljica. Međutim, istina bi joj zauvijek mogla promijeniti život…

„Neobično je, nije li, kako se niti naših života isprepliću na neočekivane načine?“

Dar prošlosti povijesni je roman s obilježjima ratnog i obiteljskog žanra, u čijem središtu radnje se nalazi uzbudljiva priča o tri mlade žene suočene s ratnim zbivanjima i teškim odlukama, ali i priča o jednoj mladoj ženi koja u sadašnjosti pokušava doznati istinu o svojim korijenima.

Većim dijelom smještena u Parizu tijekom Drugog svjetskog rata, radnja je zanimljiva i uzbudljiva, istovremeno dirljiva i emotivna, posebno zbog prikaza ratnog doba te okrutnih i nečovječnih postupanja prema ljudima u logorima, što je autorica opisala realno i slikovito, a u čemu se očituju povijesni i ratni žanr. Naizmjenični prikaz prošlosti i sadašnjosti u kombinaciji s višestrukom narativnom strukturom donosi napetu i dinamičnu priču koja se ne može ispustiti iz ruku, a sve u iščekivanju raspleta priče iz prošlosti o hrabrim i odvažnim šveljama Claire, Mirielle i Vivi koje su igrom slučaja postale nerazdvojne prijateljice i saveznice u borbi protiv Nacista. S druge strane, priča iz sadašnjosti o Clareinoj unuci Harriet poprima obilježja obiteljskog žanra, ponajviše zbog njezine potrage za istinom o svojim korijenima, a što sve rezultira otkrićima koji joj zauvijek mijenjaju život. Dirljiv je i emotivan prikaz Harrietinih osjećaja vezano za obiteljsku povijest, a cjelokupna priča je izuzetno potresna, emotivna i moćna, ponajviše zbog slikovito prikazanog ratnog stanja, okrutnih logora, borbe protiv Nacista, želje za slobodom, kao i Harrietine borbe za spoznavanjem istine o svojoj obitelji, ali i sebi samoj. Već je iz samog sadržaja ovog osvrta vidljivo da, iako je emotivno teška, priča iz prošlosti mi se jako svidjela, dok s druge strane, priča iz sadašnjosti mi nije toliko prirasla srcu, kako zbog činjenice da je po mom ukusu prekratka, tako i zbog samog lika Harriet, koja mi se činila previše pasivnom, u usporedbi sa snažnim i odvažnim glavnim junakinjama iz prošlosti. Stoga, uz preporuku za čitanje, ocjena 4! ?

Hvala dragim ljudima iz Mozaik knjige na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje.

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.