RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

„Napeto, jezivo, izaziva ovisnost. Kuća na hridi uvući će vam se pod kožu. Ali smatrajte se upozorenima: smjesta ispustite roman iz ruku ako ste sami kod kuće.
U TVOJOJ SAM KUĆI
Ništa nije isto otkako je Elle iznajmila svoju kuću. Nešto se promijenilo u ozračju njezina doma. Nelagodni osjećaj da je netko promatra iz svakog kutka njezine kuće na hridi ne napušta je ni trenutka.
U TVOJOJ SAM GLAVI
No, vrata su zaključana. Odjeci koraka, sjenke, tragovi koji upućuju da je netko bio tu… sve to mora biti plod njezine mašte.
I SADA ZNAM TVOJU TAJNU
Osim ako netko ne zna što je učinila. Sada taj netko otključava njezinu prošlost – a ona mu je dala ključ…“

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/kuca-na-hridi/

Spisateljica Elle Fielding nakon rastave braka živi sama u velikoj kući koju je sagradila na hridi u Cornwallu, sve nakon iznenadnog uspjeha s prvim romanom koji je preveden na nekoliko jezika i time joj donio svjetsku slavu.

Međutim, kako je bila na dvotjednom putovanju u Francuskoj, u kojem vremenu je nepoznatim ljudima putem Airbnb-a iznajmila kuću, povratak joj stvara dojam da kuća ima drugačiju atmosferu i da nešto nije kako treba. Otkrivši da je netko bio u njezinoj radnoj sobi, mjestu koje čuva samo za sebe i u kojem provodi vrijeme pišući novi roman, a koju je zaključala prije odlaska na putovanje, u Elli budi strah i uvjerenje da ju netko promatra i da joj želi nauditi, u čemu nije daleko od istine…

Kuća na hridi mračan je i napet psihotriler sporijeg ritma radnje s jezivim detaljima i iznenadnim obratima po poglavljima, u kojem neizvjesnost izvire sa stranica dok glavna junakinja, koja je upravo u fokusu cijele radnje, svojim razmišljanjima prenosi na čitatelje osjećaje straha i paranoje. Radnja je konstruirana većim dijelom u sadašnjosti iz perspektive glavne junakinje, uz povremena poglavlja iz njezine prošlosti koja prikazuju događaj koji joj je obilježio cijeli život, te nekoliko poglavlja s nepoznatom osobom u njezinoj kući, u čemu se ponajviše očituje žanr psihotrilera. To sve, zajedno s činjenicom da Elline mračne tajne i laži iz prošlosti prijete razoriti njezinu karijeru i život, rezultira velikom dozom napetosti i neizvjesnosti radnje, pa se postavlja pitanje tko je zapravo negativac u ovoj jezivoj priči. Do izražaja dolazi i značaj društvenih mreža, na kojima Elle objavljuje prikaze samo savršenog i lagodnog života, zavaravajući time svoje pratitelje, ali i samu sebe, da živi život o kakvom je mogla samo sanjati.

„Život se ne bi trebao vrtjeti oko filtriranih fotografija i natpisa ispod njih, zar ne? Ono što bi trebalo biti važno jesu rođenje i smrt, i prekrasno, brutalno vrijeme koje se proteže između njih.“

Konačno, rasplet je majstorski i inteligentno izveden kao veliko iznenađenje, međutim, kako nisam dobila sve odgovore na pitanja koje sam smatrala bitnima, moja konačna ocjena je 4 uz preporuku za čitanje!

Hvala dragim ljudima iz Mozaik knjige na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje, koji možete kupiti u svim knjižarama i na webshopu Svijeta knjige. 

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.