RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Psihotriler Savršeno dijete (engl. The Perfect Child) Lucinde Berry, čiji prijevod s engleskog potpisuje Igor Rendić, objavljen je 2021. godine u izdanju 

Mozaik knjiga

 i predstavljen na sljedeći način:

„Napeta i jezovita priča o mladom bračnom paru koji očajnički želi dijete – i o uznemirujućim posljedicama koje donosi ostvarenje te želje…
Christopher i Hannah sretno su oženjeni kirurg i medicinska sestra. Život im je savršen i nedostaje im samo dijete… Kad se u bolnici pojavi napuštena šestogodišnjakinja Janie, Christopher se odmah poveže s njom i uvjeri Hannu da ju posvoje.
No Janie nije obično dijete i njezina oštećena psiha pokazat će se većim izazovom nego što su to očekivali. Njezini ispadi svakog su dana sve gori i sve više uznemirujući… Janie je duboko odana Christopheru, a sav svoj bijes usmjerava prema Hanni. U nemogućnosti povezati se s njom, Hannah je pod sve većim pritiskom, a Christopher odbija uvidjeti Janienu pravu narav. Hannah postaje svjesna da Janie manipulira Christopherom u pokušaju da ih razdvoji, unatoč njezinim pokušajima da se svi zbliže i postanu sretna obitelj.
Janieno ponašanje postaje sve veća prijetnja njihovu braku, a istina o njezinoj prošlosti mogla bi ih sve gurnuti preko ruba.“

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/savrseno-dijete/

Iako su Christopher i Hannah godinama pokušavali začeti dijete, svaki je njihov pokušaj završio neuspjehom. Dolaskom u četrdesete godine života suočili su se s činjenicom da očito neće moći imati vlastito dijete, pa su počeli razmišljati o posvojenju. Kad u bolnicu u kojoj oboje rade bude dovedena šestogodišnja djevojčica Janie, Christopher kao liječnik preuzme svu bolničku skrb za nju, a ubrzo, iako je Janie zlostavljano i zapušteno dijete čiji bi odgoj mogao biti velik izazov, Christopher postaje uvjeren da bi ju trebali posvojiti i pružiti joj priliku za bolji život te time sebi, napokon, priliku da postanu roditelji.

Međutim, Janie nije obično dijete, a njezini napadaji svakog se dana pogoršavaju i sve ih više uznemiravaju. Unatoč svem trudu, Janie je jako teško smiriti i njezini ispadi bijesa te oštećena psiha veći su izazov nego što su to Christopher i Hannah očekivali. Janie postaje prijetnja njihovu braku, a istina o njezinoj prošlosti mogla bi uništiti sve…

Psihotriler Savršeno dijete u središtu radnje sadrži priču o Janie, zlostavljanom djetetu čija problematika ponašanja, posljedice zlostavljanja koje je doživjela dok je živjela s majkom te prilagodba novom životu tvore napetu, jezivu i uvrnutu priču koja ledi krv u žilama te nalikuje hororu. Trostruka narativna struktura pojačava neizvjesnost, pa tako kroz Christopherove i Hannine oči pratimo radnju od Janiena dolaska u njihov dom, dok kroz oči Piper Goldstein, Janiene socijalne radnice, pratimo ispitivanje u policiji koja pokušava riješiti Janien slučaj. Sama Janie ne pripovijeda priču, ali je u središtu cjelokupne radnje, tako da tijekom cijelog čitanja imamo priliku stvarati dojam o njoj, posebno zbog postupaka i događaja kojima zagorčava život svojim posvojiteljima. Jezivi detalji kroz radnju i obrati po poglavljima prikazuju najmračnije strane ljudske prirode, zbog čega je ovaj psihotriler uvelike drugačiji od drugih, pogotovo zbog tematike zlostavljanog, psihički oštećenog djeteta u centru radnje. Iako mnogi kritiziraju blagi završetak, osobno sam zadovoljna idejom i izvedbom, ali kako sam kroz praktički cijelu radnju osjećala neslaganje s Christopherom, cjelokupan dojam i ocjena umanjeni su na solidnu četvorku, a vi svakako dobivate preporuku za čitanje!

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.