RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Psihotriler Noć kad je Olivia pala (engl. The Night Olivia Fell) Christine McDonald, čiji prijevod s engleskog potpisuje Ira Martinović, objavljen je 2020. godine u izdanju 

Mozaik knjiga

 i predstavljen na sljedeći način:

„Abi Knight usred noći probude zvonjava telefona i tragična vijest – njezina kći, tinejdžerica Olivia, je doživjela užasnu nesreću.

Abi kažu da se Olivia okliznula na mostu i pala u ledenu vodu rijeke i sad je bez svijesti u bolnici, a na životu je održavaju aparati.

Ali Abi primijeti masnice na Olivijinim zglavcima i sazna da je njezina inače razumna kći tri mjeseca trudna.

BISTE LI VJEROVALI DA VAM KAŽU DA SE RADI O NEZGODI?“

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/noc-kad-je-olivia-pala/

Olivia je oduvijek bila razumno dijete – predano je učila i imala je odlične ocjene cijelo školovanje, trenutno se pripremala za fakultet, vraćala se kući u dogovoreno vrijeme i poštivala je majčine odluke i pravila.

Međutim, jedne noći Abi Knight, Olivijinu majku, probudi zvonjava telefona s tragičnom viješću – da je Olivia doživjela nesreću, a na životu je održavaju aparati i to isključivo jer je trudna tri mjeseca.

Došavši u bolnicu, šokirana Abi primijeti masnice na Olivijinim zglavcima i ne može povjerovati da je njezin pad s mosta bio nesreća. Stoga odlučuje saznati istinu, ali prvo će se morati suočiti s vlastitim i kćerinim lažima…

Noć kad je Olivia pala psihotriler je s elementima obiteljske drame, u čijoj se napetoj i dinamičnoj radnji isprepliću sadašnjost i prošlost, pritom nam otkrivajući mračne tajne, laži i spletke vezane uz misterij u središtu radnje – o noći kad je Olivia pala.

Dok nam je u sadašnjosti, s početkom u listopadu, prikazana unutarnja i vanjska borba Abi Knight za istinom u noći kad je Olivia nastradala, kao i događajima koji su tome prethodili, bliska prošlost, počevši od travnja iste godine, prikazana je iz perspektive Olivije, koju upoznajemo puno bolje nego što ju je poznavala vlastita majka, unatoč svim pravilima i donekle strogom odgoju koji je prakticirala, iz straha od gubitka jedinog djeteta.

Upravo dvostruka narativna struktura i ispreplitanje prošlosti i sadašnjosti pridonose napetosti i dinamičnosti radnje, a misterij u središtu radnje nepoznanica je do samog raspleta koji ostavlja u suzama svojom dirljivošću i emotivnošću. Izrazito je dirljiv prikaz borbe jedne majke, u ovom slučaju samohrane, za istinom o životu svoje kćeri i događaju u kojem je nastradala, ponajviše zbog detaljnog i slojevitog opisivanja procesa tugovanja i potrage za istinom, upravo kroz oči te shrvane, ali odlučne majke.

S druge strane, napetost i neizvjesnost ponajviše se ističu zbog laži i spletki koje stoje na putu do konačnog cilja, a kojima su se služile i Olivia i Abi, koja je sada prisiljena suočiti se s vlastitim postupcima i lažima, prije otkrića svega što do tada nije znala o vlastitoj kćeri.

Zaključno, Noć kad je Olivia pala pozitivno je iznenađenje u žanru psihotrilera s elementima obiteljske drame, s kompleksnom radnjom i jednako kompleksnim likovima, koje autorica detaljno i slojevito prikazuje, sa svim manama i vrlinama, a koji jasno pokazuju koliko utjecaja ima samo jedna laž. Iako mi je Abi ponekad išla na živce svojim metodama odgoja i ponašanjem prema kćeri, shvatila sam i razumjela razloge takvog ponašanja, a što je autorica detaljno i svrhovito obrazložila kroz Abin lik. Ponajviše me u srce dirnuo dirljiv rasplet radnje koji dolazi kao točka na „i“ svim prethodnim događajima i patnji koju su protagonistice proživjele. Stoga, iako sam imala namjeru dati manju ocjenu, rasplet je duboko djelovao na mene, pa imate moju preporuku za čitanje uz ocjenu 4,5!

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.