RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Psihotriler Nikome neću reći (engl. I’ll Never Tell) Catherine McKenzie, čiji prijevod s engleskog potpisuje Maja Opačić, objavljen je 2020. godine u izdanju 

Mozaik knjiga

 i predstavljen na sljedeći način:

„Sjećanja iz ljetnoga kampa traju do kraja života. Ali oni samo žele zaboraviti.

Duboko zakopane tajne isplivat će na površinu tijekom uznemirujućeg okupljanja obitelji. Nikome neću reći novi je psihološki triler iz pera popularne spisateljice Catherine McKenzie.

Što se dogodilo Amandi Holmes?

Prije dvadeset godina u kampu koji vodi obitelj MacAllister pronađena je zatučena u čamcu. Nitko nikad nije odgovarao za taj zločin.

Sada, nakon iznenadne smrti oba roditelja, djeca MacAllistera vraćaju se u kamp na čitanje oporuke. Ujedno moraju odlučiti što učiniti s privlačnim građevinskim zemljištem na kojemu se kamp nalazi. Ryanu treba novac pa se zalaže za prodaju. Margaux još nije odlučila. Mary bi najradije da sve ostane kako jest. Blizanke Kate i Liddie imaju suprotstavljene stavove. A Sean Booth, domar u kampu, samo se nada da će na koncu još uvijek imati dom.

Ipak, situacija je malo složenija. Nije dovoljno samo glasati za prodaju ili protiv nje. Oporukom je određeno da, sve dok ne otkriju tko je napao Amandu, ne mogu dobiti nasljedstvo. Svatko od njih mogući je krivac. Svatko u rukama drži djelić slagalice. Hoće li se ujediniti u otkrivanju istine ili će njihove tajne napokon razoriti ovu obitelj?“

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/nikome-necu-reci/

1998. godina

Amanda Holmes, jedna od djevojaka u ljetnom kampu Ara, u vlasništvu obitelji MacAllister, pronađena je zatučena u čamcu na Skrivenoj plaži. Za taj zločin nitko nikada nije odgovarao.

2018. godina

Nakon iznenadne smrti roditelja, Ryan, Margaux, Mary te blizanke Kate i Liddie vraćaju se u kamp na čitanje oporuke. Dok Ryan želi prodati kamp i zaraditi novac, sestre imaju različita mišljenja. Jedino Sean, domar koji živi u kampu, ne želi da se prodaja ostvari jer bi time izgubio svoj dom. Međutim, oporuka će šokirati sve prisutne, jer kamp neće pripasti nikome dok se ne otkrije tko je dvadeset godina prije naudio Amandi Holmes. Jer, krivac još uvijek nije pronađen, a to bi mogao biti bilo tko od prisutnih…

Nikome neću reći izvanredan je psihotriler s elementima obiteljske drame, čija napeta i dinamična radnja sadrži višestruku narativnu strukturu, a koja radnja se odvija u kampu Ara većinom u sadašnjosti, a dijelom u tragičnoj noći iz prošlosti u kojoj je nastradala Amanda Holmes. Vrtoglavi obrati po poglavljima pojačavaju neizvjesnost i potpiruju sumnju u svaku osobu koja je bila prisutna na Otoku u kampu kritične noći prije dvadeset godina. Lako čitljiva radnja, bez nepotrebnih detalja i praznog hoda, a koja se odvija u samo 48 sati, drži pažnju prilikom cijelog čitanja, a postupnim otkrivanjem mračnih tajni, spletki i intriga svih članova obitelji MacAllister djelići slagalice sjedaju na svoje mjesto i ukazuju na disfunkcionalnost obitelji MacAllister te finalno otkrivaju šokantnu istinu iz prošlosti. Iako sam naslutila počinitelja prije raspleta, nikako nisam mogla naslutiti razloge počinjenju tog stravičnog zločina! No, nikome neću reći što se dogodilo u raspletu te ću umjesto toga reći samo: čitajte, obavezno! Moja oduševljena preporuka uz ocjenu 5!

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.