RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Psihološki triler Plač (engl. The Cry) Helen FitzGerald, čiji prijevod s engleskog potpisuje Belmondo Miliša, objavljen je 2020. godine u izdanju 

Mozaik knjiga

 i predstavljen na sljedeći način:

„Plač je mračni psihološki triler, u čijem je središtu priče teška i uzbudljiva moralna dilema likova, zbog kojih će vam se sa svakom novom pročitanom stranicom otvarati nova pitanja i nedoumice…

Kada pored usamljene ceste u Australiji nestane malo dijete, počinje policijska potraga koja ubrzo prerasta u medijsku senzaciju i temu razgovora diljem svijeta.

Laži, govorkanja i nepodnošljivi osjećaj krivnje polako okreću roditelje, Joannu i Alistaira, jednog protiv drugog.

Joanna će se, užasnuta, naposljetku zapitati je li moguće da je istina gora od svega što je mogla pretpostaviti?

Može li se nešto toliko nezamislivo ispraviti?“

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/plac/

Kad Joanna i Alistair s dvomjesečnim sinom Noom dolete u Australiju kako bi se Alistair pravno izborio za skrbništvo nad četrnaestogodišnjom kćerkom Chloe koju ima iz prvog braka, nisu ni pomišljali da će im to putovanje zauvijek promijeniti život.

Naime, njihovog sina više nema, a Joanna ne može podnijeti medijsku pažnju koju je taj događaj izazvao. Dok traje policijska istraga, a Alistair ih želi prikazati u što boljem svjetlu, Joanna preispituje sebe i svoje odluke, njihov brak i samog Alistaira, a nekoliko mjeseci kasnije nalazi se na optuženičkoj klupi, dok Vrhovni sud u Melbourneu odlučuje o njenoj sudbini.

Plač je inteligentan i mračan psihotriler s dinamičnom i napetom radnjom u kojoj se izmjenjuju i međusobno nadopunjuju prošlost i sadašnjost, s Joannom i Alexandrom, Alistairovom bivšom suprugom, kao glavnim pripovjedačicama. Iako je zločin od početka čitateljima otkriven, radnja je nevjerojatno neizvjesna, prvenstveno zbog činjenice da se Joanna nalazi na optuženičkoj klupi nekoliko mjeseci nakon šokantnog događaja koji je podigao buku u Australiji, kao i zbog moralnih dilema koje se odvijaju u Joanni i Alexandri od navedenog događaja koji je pokretač radnje. Upravo zbog njihovih razmišljanja otkrivaju se mračni motivi, kao što su ljubomora, izdaja i manipulacija, dok je u Joanni prisutan osjećaj krivnje te shvaćanje da se na tuđoj nesreći ne može graditi sreća, kao i da je istina uvijek jača o laži, što poteže njeno preispitivanje postupaka iz prošlosti, kao i odnosa s Alistairom. Sam Alistair, iako nije pripovjedač, kroz Joannine i Alexandrine oči razrađen je detaljno i slojevito, a njegov lik povezuje te dvije nespojive glavne junakinje, u njihovim osobnim i zajedničkim tragedijama. Zbog svega navedenog, a i zbog jednog posebnog mračnog tona koji prati cijelu radnju, čitanje je brzo i zanimljivo, u tolikoj mjeri da sam Plač pročitala u rekordnom roku, a vjerojatno bih ga pročitala i brže da nisam morala raditi i da sam imala vremena pročitati roman u komadu. Rasplet romana je dobar, ali nije ispunio moja očekivanja, pa roman zaslužuje ocjenu 4, no definitivno imate moju preporuku! ?

Hvala Mozaik knjizi na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje. ?

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.