RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Povijesni roman Dječak iz Toskane (engl. The Tuscan Child) Rhys Bowen, čiji prijevod s engleskog potpisuje Nada Mirković, objavljen je 2020. godine u izdanju 

Mozaik knjiga

 i predstavljen na sljedeći način:

„Britanski pilot, aristokrat Hugo Langley 1944. padobranom se spušta iz pogođenog aviona u zelenilo okupirane Toskane. Teško ranjen, skriva se od Nijemaca među ruševinama starog samostana i pronalazi ljubav u naručju mještanke Sofije Bartoli. No, njihovu ljubav koja se tek rađa razori izdaja.

Gotovo trideset godina poslije, Hugova kći, koja ga je uvijek smatrala hladnim, dolazi kući na selo organizirati njegov pogreb. Među njegovim privatnim stvarima pronalazi neotvoreno pismo adresirano na Sofiju. Otkriće je ostavi bez daha.

Dok se i sama oporavlja od emocionalne izdaje i svoje psihičke rane, Joanna kreće na put iscjeljenja u Toskanu kako bi bolje razumjela svojega oca i njegovu povijesti – ali i samu sebe. Uskoro otkriva kako bi mnogi voljeli da se prošlosti ne dotiče, ali stigla je predaleko da očeve tajne ostavi skrivene…“

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/djecak-iz-toskane/

1944. godina

Britanski pilot Hugo Langley, nakon što je njegov avion pogođen, ranjen završava u okupiranom selu San Salvatore u Toskani. Život mu spašava prekrasna mještanka Sofia Bartoli u koju se uskoro zaljubljuje, unatoč činjenici da ga kod kuće čekaju supruga i sin, te da Sofia također ima sina i očekuje suprugov povratak iz rata.

1975. godina

25-godišnja Joanna Langley saznaje da joj je otac iznenada preminuo te dolazi njegovoj kući organizirati pogreb, s obzirom da nema drugih živućih rođaka. Odlučivši raspodijeliti njegove stvari, Joanna saznaje da ima starijeg brata koji je s majkom u Americi, ali i pronalazi očevo neotvoreno pismo naslovljeno na Sofiu Bartoli, čiji sadržaj je ostavi bez daha.

Stoga Joanna odlučuje poći u San Salvatore doznati istinu o svom distanciranom ocu, njegovom odnosu sa Aofijom, kao i cijelom svom životu i podrijetlu, a dobivena saznanja će joj zauvijek promijeniti život – i čak ju odvesti u opasnost…

„Tragično je kad izgubimo one koje volimo. To je rana koja zapravo nikad ne zacijeli, bojim se.“

S radnjom djelomično utemeljenom u ratnom dobu, Dječak iz Toskane prekrasan je i dirljiv roman o nekoliko sretnih i nesretnih životnih priča, kako tijekom Drugog svjetskog rata, tako i tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. I dok usporedo iz poglavlja u poglavlje pratimo dvije radnje, čitanje je raskošno, bogato opisima mjesta i vremena – prekrasne Toskane u navedenim godinama, u selu San Salvatore koji je plod autoričine mašte, a pritom je čitanje zanimljivo i dirljivo. Podjednako su dirljive priče o ocu i kćeri iz različitih vremena, a Joannina potraga za istinom otkrit će duboko skrivene tajne njenog oca i rasvijetliti joj njegovu hladnu ličnost, ali i pokazati joj smisao života – očevog i njenog. Uvjerljivi opisi mjesta, vremena, hrane i ljudi pridonose osjećaju prisutnosti na mjestima i suosjećanja s likovima tijekom čitanja, a osim što su dirljive životne priče, ističe se i obiteljska tematika u obitelji Langley s razlozima distanciranja i hladnoće oca prema kćeri. Prekrasna naslovnica privukla me na prvi pogled, ali bila sam skeptična oko samog sadržaja jer povijesni, pogotovo ratni roman doista mora biti uvjerljiv i poseban da bi me dojmio. No, autorica je u potpunosti raspršila sve moje sumnje i strahove napisavši uzbudljiv i zanimljiv roman s prekrasnom notom emocija koji sam doslovno pročitala u dahu, a koji je manje ratni, a više obiteljsko-ljubavni roman s pričama koje slamaju srce, a istodobno nadahnjuju i daju nadu u bolji život i sreću. Moja preporuka s ocjenom 5!

Veliko hvala Mozaik knjizi na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje koji je dostupan za kupnju u Svijetu knjige.

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.