RECENZIJA Martina Štivičić, Učitaj se

Svatko tko je jednom ušao u gostionicu u Whistle Stopu – bilo da bi se družio sa šarolikom skupinom stalnih gostiju, probao slavne pohane zelene rajčice ili jednostavno upio malo tog posebnog ozračja koje je u gostionici uvijek vladalo – poželio se onamo i vratiti. Fannie Flagg taj nam je povratak ovom knjigom i omogućila.

‘Povratak u Whistle Stop’ povratak u taj šarmantni fikcionalni gradić označava u više no jednom smislu: ponovno susrećemo sve njegove stanovnike koje smo ondje upoznali, iako su ti stanovnici sada rasuti po nekim drugim gradovima, ponovno se kroz priče svih tih dragih nam ljudi vraćamo u prošlost i onaj Whistle Stop kakav pamtimo i mi i oni, a konačni povratak u Whistle Stop ovdje je i doslovan – iako je sam gradić tek tužna sjena onoga kakav je bio nekad, hrpa prašine uz zapuštenu prugu koju više nitko ne koristi.

Nemojte se ovdje odmah ražalostiti, jer stvari u Whistle Stopu, kao što i sami znate ako ste čitali ‘Pohane zelene rajčice’, nikada nisu tako crne kakvima se možda čine.

Centralni lik ove knjige je Bud Threadgoode, Ruthin i Idgien sin (za one koji ih još nisu upoznali, Ruth i Idgie dvije su dame vlasnice poznate gostionice pune slasnih rajčica :)), sada odrastao čovjek, i sam otac. Kroz ovu knjigu pratit ćemo Buda i upoznati njegov život i ljude u njemu, s njim se prisjećati dobrih starih dana – i saznati još poneku anegdotu o životu u Whistle Stopu, a posjetit ćemo i druge likove poznate nam iz ‘Pohanih zelenih rajčica’ i saznati što se sve s njima dogodilo nakon što smo ih ostavili na kraju tog romana.

Šarmantan, zabavan i neodoljivo pozitivan, ‘Povratak u Whistle Stop’ stilom je i ozračjem identičan svom prethodniku, što znači da ćete se i ovdje nasmijati, zabaviti, uživati u ugodnim druženjima, ali gdjekad i zasuziti. To je život, rekao bi Frank Sinatra, i doista, životniji gradić od Whistle Stopa teško će se naći.

Znate ono kad dođete do kraja knjige i sve bi dali samo da se u njoj još malo zadržite? ‘Povratak u Whistle Stop’ je baš to – tih dodatnih nekoliko stranica, još malo priče, još malo druženja s likovima koje ste zavoljeli. Ako ste već bili u Whistle Stopu, znam da ćete se rado vratiti, a ako niste – vrijeme je da ga posjetite. Sretan povratak! 

 

Izvor: Učitaj se

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.