RECENZIJA Martina Štivičić, Učitaj se

Sudska drama Sarah Vaughan bavi se jednom od uvijek aktualnih (a danas i vrlo!) tema: silovanjem.

Kada James, ministar u britanskoj vladi, bude optužen za silovanje kolegice, s kojom je, usto, bio u izvanbračnoj vezi, cijela stvar prijeti pretvoriti se u prilično velik politički skandal. Kako otkrivamo detalje ovog slučaja, otkrivamo i nove poveznice među njegovim akterima, ne samo one optuženog i žrtve, već i one između tužiteljice, premijera, te Jamesove supruge. A kad kosturi jednom krenu ispadati iz ormara, teško ih je ponovno vratiti natrag. (To jest, kako kome.)

Pitanja koja ovaj roman postavlja ne tiču se samo zločina silovanja samog po sebi, već u fokus dovode i sva ona popratna pitanja koja se uvijek javljaju u ovakvim slučajevima: kada ‘ne’ znači ‘ne’, što se smatra pristankom na seks, radi li se doista o silovanju ako su sudionici ionako u vezi, i slično.

Ako mene pitate, ‘ne’ je uvijek ‘ne’, bez obzira jesi li s tom osobom u vezi, u braku, u kakvom god (ili nikakvom uopće) odnosu. No, kad se radi o slučajevima koji dospiju na sud (a pomislite samo koliko ih ne dospije nikamo, već bivaju prešućeni), sve postaje siva zona i sve je teško dokazati. Pogotovo žrtvi, koja nakon agonije koju je već pretrpjela činom silovanja, prolazi dodatnu agoniju seciranja svog seksualnog života i cijele svoje osobe ne bi li dokazala da je doista, stvarno, sto posto, jasno i glasno i posve razumljivo, rekla ‘ne’.

Sam naslov romana je izvrsno odabran, budući da anatomski precizno prikazuje slučaj optužbe za silovanje i sve ono što uz to ide, istovremeno prikazujući i međuljudske odnose osoba uključenih u slučaj sa ljudima oko njih. Sumnja, propitkivanja, preispitivanja događaja iz prošlosti… sve to odjednom izvire na površinu i za sobom povlači dodatna pitanja i dodatne sumnje. S obzirom na način na koji su likovi u ovom romanu povezani, ovo se više odnosi na Jamesa, dok je djevojka koja ga je optužila za silovanje pomalo stavljena u drugi plan. Bilo bi zanimljivo doznati malo više i o njenoj pozadinskoj priči, iako bi roman tada možda previše otišao u digresiju.

Roman je zanimljiv, napet i vješto analizira odnose seksualnih predatora i njihovih žrtvi. Problematika pristanka različito se gleda kada si uspješan ‘zlatni dečko’ i obična žena čiji se put s tvojim u nekom trenutku ukrstio. Naposlijetku, zašto ona ne bi bila posve očarana tobom i spremna pružiti ti ono što želiš?

Vrlo, vrlo zanimljiv roman, koji postavlja vrlo dobra pitanja. Nedavno je izašla i Netflixova serija snimljena prema ovom književnom predlošku. Moja vam je preporuka: i pročitati i pogledati. 😉 

 

Izvor: Učitaj se

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.